Як змінилися умови програми "Доступне житло" для харків'ян

19.11.2015 16:00 Суспільство
Фото: companion.ua Фото: companion.ua
Харківська міськрада внесла певні зміни у програму, щоб участь в ній була вигідна людям.

Програма «Державна підтримка для будівництва житла (30/70)», або, як її ще називають, «Доступне житло», була започаткована в Україні в 2010 році. Вона передбачає, що 30 % розрахункової вартості житла оплачує бюджет, а решту – громадянин. Розмір держпідтримки розраховувався виходячи з норми 21 кв. м загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. м на сім’ю та граничної вартості.

На сьогодні нові кредити по «доступному житлу» з держбюджету не фінансуються. Натомість 5 млн грн цього року під програму виділив Харків.

Попри те, що гроші можна було освоювати вже на початку року, фактично програма запрацювала з жовтня. Адже лише в липні Мінрегіонбуд затверджував список будинків, квартири в яких продавалися за програмою «30/70». Згодом виявилося, що, оскільки урядовці не оновили граничну межу вартості 1 кв. м житла, програма виявилася невигідною людям.

– Сьогодні житло в Харкові коштує від 8000 грн за 1 кв. м, а в державній «нормативці» прописано, що держпідтримка здійснюється, виходячи із суми 5363 грн. У результаті виходило, що фактично держпідтримка буде далеко не 30 % вартості житла, а всього 13–15 %, – пояснив заступник директора Харківського регіонального управління державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Вензель. – Наприкінці вересня Харківська міськрада на сесії вирішила це питання і, оскільки саме вона виділяє гроші, дозволила обраховувати розмір дотації, виходячи з опосередкованої вартості будівництва житла, як і при пільговому кредитуванні. Ця цифра вже більше наближена до реальної, і на сьогодні вона становить для Харкова 7792 грн.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта