Як зміцнили "Стіну" на кордоні (Фото)

06.02.2017 18:50 Суспільство
Фото Юлії Шматченко Фото Юлії Шматченко
На харківській ділянці кордону з Росією продовжують будівництво «Європейського валу».

Будівництво проекту «Стіна» (потім перейменованого в «Європейський вал») розпочато у 2015 році. Закінчити його планували до кінця 2018 року, але за браком коштів у грудні минулого року дату фінішу будівництва перенесли на 2020 рік. Не дивлячись на «недоотримані» 2,5 млрд грн, на харківській ділянці державного кордону роботи тривають й сьогодні.

- На ділянці Харківського прикордонного загону обладнано 166 км, встановлено паркану 62 км, чотири системи відеоспостереження, придбано чотири рухомі бойові модулі. Триває облаштування трьох підрозділів Харківського прикордонного загону і будуються два опорні пункти на 60 чоловік та 10 опорних пунктів на 10 чоловік. По Харківській області вже облаштовано близько 60-70 % кордону, - підкреслив помічник начальника Східного регіонального управління Держприкордонслужби підполковник Едуард Марков.

Також триває будівництво в Троїцькому районі Луганської області, там облаштовано вже близько 20 км кордону, ще по трьох районах Луганщини здійснюються проектувальні роботи.

Раніше на місці сучасних інженерно-фортифікаційних споруд були лише контрольно-слідові смуги, які прикордонники робили своїми силами, попереджувальні таблички та в деяких місцях колючий дріт. Тепер «Стіна» - триступенева інтегрована система захисту: раннього виявлення порушників державного кордону або агресії, інженерно-фортифікаційні обладнання та сили реагування. Також кордон з північним сусідом охороняють бойові пересувні модулі «Тритон».

- «Тритон» дає можливість вести радіолокаційне спостереження на відстані 6 км за 10 цілями одночасно, виявляти та ідентифікувати їх за допомогою системи тепловізійної камери. У разі необхідності можемо знежкоджувати цілі крупнокаліберною автоматичною установкою, як в день так і вночі, установка обладнана системою нічного бачення. Також модуль обладнаний системою супутникового зв’язку. Екіпаж — три військовослужбовці. Може пересувати десант до чотирьох військових, - пояснює старший прикордонного наряду технічного пункту спостереження, капітан Володимир Поліщук.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта