Які нововведення запрацювали для водіїв з нового року

03.01.2018 13:40 Суспільство
Фото: Checkpoint Фото: Checkpoint
З 1 січня 2018 року в Україні набувають чинності зміни в правилах дорожнього руху.

 


Дозволена швидкість у населених пунктах 50 км/год

Максимальна дозволена швидкість у населених пунктах становить 50 кілометрів на годину, а не 60, як раніше.

Нагадаємо, відповідну постанову Кабмін ухвалив 10 листопада 2017 року.

Таке рішення, на думку урядовців, сприятиме значному підвищенню рівня безпеки дорожнього руху та збереженню життя людей.
Водночас у Кабміні нагадали, що у переважній більшості країн ЄС дозволена швидкість руху транспортних засобів у населених пунктах становить не більше 50 км/год, а в особливих пунктах – 30 км/год.


Нові правила видачі водійського посвідчення

З нового року перше посвідчення водія у сервісних центрах МВС видаватиметься на два роки з правом обміну на постійне у разі, якщо протягом двох років з дня його видачі особою не було вчинено три і більше адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Якщо таких порушень було не більше двох, або взагалі не було — громадянин обмінює тимчасове посвідчення на постійне. 


Штрафи пропонують збільшити

Зокрема, Міністерство Внутрішніх Справ пропонує за перевищення максимально дозволеної швидкості руху в населених пунктах більш ніж 50 км/год встановлюється штраф у розмірі 3400 гривень (раніше штраф за це правопорушення складав 510 грн). За залишення місця ДТП пропонують встановити штраф 3400 гривень (до цього складав 225 грн) та можливість позбавлення права керування транспортним засобом на строк до шести місяців.

У двадцять разів пропонують збільшити розмір штрафу за управління транспортом без права керування – він становитиме 10 200 гривень, а за повторне порушення – 40 800 гривень. Особи, позбавлені права керування, порушивши закон, сплачуватимуть штраф у розмірі 20 400 гривень, а за повторне вчинення цього порушення протягом року – 40 800 гривень.

У МВС звернули увагу на те, що зміна розміру штрафів неможлива без внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення Верховною Радою України. Отже, нова система штрафів ще не почала діяти.


Пільги на ввезення електрокарів

Також з нового року почали діяти пільги на ввезення електрокарів. Скасовується ПДВ та акцизний податок на ввезення на митну територію України транспортних засобів, оснащених електричними двигунами.

Відповідний Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (№ 2245-VIII), оприлюднений в газеті Верховної Ради «Голос України» 30 грудня, набрав чинності з 1 січня 2018 року.

Ця норма буде діяти лише рік, хоча спочатку планувалося встановити п'ятирічний термін.


Відповідні зміни, за підрахунками Економічної Правди, здешевлять електрокари в середньому на 17 %.

Читайте також: Стартувала нова деклараційна кампанія

Олександр Ушаков