Які ціни на яблука прогнозують експерти

28.09.2017 10:23 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Сьогодні за кілограм добірних яблук у магазині доведеться викласти до 20 грн, тоді як о цій порі минулого року фрукт коштував уполовину дешевше – 10 грн за кілограм.

Несприятливі погодні умови та далеко не дешеве вирощування яблук даються взнаки. Результат бачимо на цінниках у торгових мережах – адже ціни на яблука, незважаючи на сезон, уже почали кусатися.

Але незважаючи на підвищення вартості, за словами cадівника Василя Сердюка, й сьогоднішня ціна криє лише половину витрат. За його підрахунками, необхідно близько десяти років, аби відбити всі витрати.
– Слід врахувати й те, що врожай сад дає тільки на третій-четвертий рік. Тому, щоб покрити витрати хоча б за декілька років, ціна на яблука має бути 30–35 грн, – розповів керівник "Харківської фруктової компанії". – Але низька купівельна спроможність споживача стримує зростання. Загалом яблуко цього року буде дорогим, і його не вистачатиме.

Проте, в Асоціації «Укранський Клуб Аграрного Бізнесу» упевнені, що яблуко в дефіциті не залишиться, і в цьому році пропозиція знову перевищить попит.

За словами експерта аграрних ринків Асоціації Олександра Донченка, значний рівень коливання цін на ринку яблук зумовлений, у першу чергу, побоюваннями виробників за обсяги врожаїв через несприятливі погодні умови з весни 2017 року, саме тому зростання ціни спостерігається вже з квітня місяця. Однак уже в другій і третій чверті осені очікується стрімке зниження ціни через сезонне перенасичення пропозицією.

– У найближчі тижні слід очікувати стрімкого зниження цін на яблука в Україні через надходження на ринок продукції нового врожаю, – зазначив експерт. – За даними державної служби статистики, урожай плодів та ягід в Україні зріс, що не підтримало весняних побоювань операторів ринку. Це ще один чинник, який впливатиме на зниження ціни на цю продукцію в четвертому кварталі 2017 року.

Дефіцит яблук прогнозують харківські садівники

Детальніше про фруктовий бізнес у нашому регіоні читайте у статті.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта