Єгері готують пастки для браконьєрів на Харківщині

09.12.2015 15:24 Суспільство
Фото: granitas.az Фото: granitas.az
Полюючи на зайця, браконьєри нівичать фермерські поля з озимою пшеницею.

Про це розповів "СК" житель села Бурбулатове, Близнюківського району фермер Сергій Литвиненко.

- Озимої пшениці у цьому році, й самі розумієте, практично нема. Які шматочки залишилися, так по по ним і їздять браконьєри. Кружляють, кружляють, мабуть, заганяючи зайця, а з-під коліс — викидається земля із хлібом, - розповів Сергій Литвиненко.- Стріляють, і навіть не звертають уваги, що прифронтовий район і мисливство заборонено. Уже 22 роки я хазяйную, і не було жодного року, щоб не була поїзджена пшениця.  

Як розповів голова Близнюківської районної ради мисливців та рибалок Юрій Свистун, єгері зі свого боку по ночам роблять засідки, намагаються виловлювати браконьєрів, хоча б відлякувати тих, хто робить незаконний відстріл зайця.

- Стаємо на полях, видивляємося, шукаємо порушників, ганяємося за тими машинами. І ставимо пастки на полях — на дошки набиваємо цвяхи, гострим догори. Такі дії є частково ефективними, були випадки, коли транспорт браконьєрів таки втрапляв на пастку, - розповів Юрій Свистун.

Він додав, що все залежить від погоди: коли була грязюка, то й самі браконьєри не сунули носа на поля. Тепер, коли землю почало приморожувати, єгері очікують, що будуть виїжджати на рейди чи не кожну ніч. Із вересня 30 разів виїздили. Затримань поки не було.

- Браконьєрством у нас займаються люди, що голодують, - жартує місцевий єгер. - Якщо серйозно, то зовсім різні люди цим займаються, але переважно — заможні. Бідний не буде цього робити, бо немає транспорту. Ото багачі такий мають азарт у житті.

Подробиці теми читайте у свіжому номері "СК" від 10 грудня 2015.


Нагадаємо, у зв'язку з військовими діями на Донбасі та відповідно до розпорядження голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна полювання на Харківщині заборонено на території 11 районів: у Золочівському, Дергачівському, Харківському, Вовчанському, Великобурлуцькому, Дворічанському, Куп'янському, Борівському, Ізюмському, Барвінківському та Близнюківському. 

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Тетяна Василець