Європейський генсек роздав поради харківському самоврядуванню

04.03.2016 13:06 Суспільство
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
Дотримання прав людини, функціонування засад демократії та верховенство права. Саме ці «три кити» сприятимуть розвитку країни, як на місцевому рівні, так і на загальнодержавному, певні європейські порадники України.

Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи пан Андреас Кіфер, який 4 березня брав участь у Загальних зборах уповноважених представників членів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, вказав на те, що може гальмувати реформи в країні та на регіональному рівні.

Так у Раді Європі не задоволені процесом прийняття рішень, які зараз вони спостерігають у ВРУ. Усе тому, що той не надає потрібних можливостей і повноважень місцевим та регіональним органам самоврядування.

- Головним фактором позитивного розвитку країни є функціонування демократичних засад, дотримання прав людини і верховенство права. Дотримуючись цього, ваша країна стане сприятливою для інвестицій, а це відповідно добре вплине на її економічний стан, - прокоментував Андреас Кіфер. - Також важливо підтримувати репутацію Харківщини, яка відома своєю науковою, освітньою працею, ІТ-сектором... Думаю, це добре підґрунтя для розвитку.

Він також розповів, що нещодавно на Конгресі Ради Європи було прийнято рішення підтримати встановлення та запровадження нових реформ і програм, які будуть, наприклад, боротися з корупцією, забезпечувати дію юридичної системи України та ін.

- Це база для розвитку економіки. Немає сенсу розвиватися, якщо не брати до уваги базові речі,- наголосив Андреас Кіфер.

Щодо того, яка європейська країна може стати прикладом для України у переродженні, Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи зазначив, що Рада Європи не змушує країни рухатися у певному напрямку й вона не може запропонувати одну конкретну модель.

- У Європі на регіональному рівні існує схема, коли влада певних регіонів зіставляється з владою цілої країни, це приклади Бельгії, Німеччини та Швейцарії. Разом із тим існує досвід, коли певні адміністративні регіони стають все більш політичними, як, наприклад, у Франції. Для України ж, ми вважаємо, може стати корисною та надихати на дії польська модель, - відзначив генеральний секретар.

Разом із тим, наголосив європейський самоврядовець, кожна країна має шукати те, що краще для неї.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта