Євросоюз спрямує сто мільйонів євро для просування реформи децентралізації в Україні

28.09.2018 17:11 Суспільство
Фото:oblrada.kharkov.ua Фото:oblrada.kharkov.ua
Під час сьогоднішньої зустрічі голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та Глава Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі обговорили конкретні напрями співпраці, взаємодії та допомоги.

Зокрема, за словами пана Посла, 50 млн євро ЄС планує спрямувати на підтримку переселенців в Україні, 100 млн євро – на запровадження енергоощадних заходів, 100 млн євро – для просування реформи децентралізації.

За словами Хюга Мінгареллі, робота всього Представництва ЄС в Україні «направлена на просування реформ в Україні, задля чого мобілізовано значний обсяг коштів на конкретні напрямки й програми.

– Чимало в Україні вже зроблено для покращення життя людей, але ще більше потрібно зробити, щоб комплексно модернізувати країну, покращити соціальні умови найбідніших верств населення та запобігти виїзду з країни молодих людей, - сказав Посол Європейського Союзу в Україні. – Так, ЄС започаткував новий проект у розмірі 50 млн євро, аби допомогти переселенцям і тим, хто постраждав внаслідок конфлікту.

– Чимало країн Євросоюзу, – говорить Сергій Чернов, – надають допомогу регіону у вирішенні питань, пов’язаних з перебуванням тут тисяч внутрішньо переміщених осіб. Свого часу обласна рада спільно з волонтерами розробила комплексну державну програму допомоги переселенцям. Адже це загальноукраїнська проблема, а не лише Харківщини. Досі програма не ухвалена. Відтак, щороку область змушена відволікати близько 400 мільйонів гривень від галузевих програм розвитку краю, аби надавати медичні, освітні та інші послуги переселенцям.

Під час спілкування сторін йшлося про шляхи зміцнення економіки Харківщини.

За словами пана Мінгареллі, «ЄС готовий допомагати у зміцненні економічного потенціалу регіону й обговорювати конкретні ідеї для підтримки малого і середнього бізнесу. З цією метою понад рік тому Європейський Союз заснував у Харкові бізнес-центр. Він надає дорадчу й тренінгову допомогу, сприяє доступу до кредитних ресурсів. Щойно ми відкрили Тиждень малих і середніх підприємств у Харкові. Цілий ряд подій в рамках цього тижня відбудеться у Харкові. Зокрема, 5 жовтня буде проведено захід, де малі й середні підприємства зможуть дізнатися, яким чином краще досягти виходу на європейський ринок».

Говорили також про створення нових робочих місць.

– Відомо, що цей регіон має фантастичні надбання: довготривалі промислові традиції, тисячі студентів, понад тридцять вишів та дослідницьких центрів. Тобто ви маєте усе необхідне. Але треба спромогтися переконати потенційних інвесторів, що ви докладаєте максимум зусиль та досягаєте успіхів у забезпеченні верховенства права, – наголосив пан Мінгареллі.

Є ще один напрямок, у якому, на думку пана Посла, харків’яни зможуть отримати перевагу. Це енергоефективність.

ЄС започаткував програму обсягом у 100 млн євро, у тому числі для створення фонду енергоефективності. Мешканці Харківщини, члени асоціацій ОСББ зможуть скористатися перевагами програми, значно покращивши енергоефективність своїх будинків. Таким чином, вдасться скоротити витрати на енергоносії та знизити рівень споживання природного газу в країні загалом, – повідомив він.

Хюг Мінгареллі висловив сподівання, що спільно з органами місцевого самоврядування Представництво ЄС зможе значно поліпшити результати реформи децентралізації:

– Разом багато можемо досягти в децентралізації. Досвід ЄС свідчить про те, що там, де з успіхом відбувається процес децентралізації, значно покращується якість послуг, які надає держава своїм громадянам. Відтак, ЄС створив нову велику програму з бюджетом 100 млн євро з тим, щоб ділитися практичним досвідом у цій сфері з Україною. Надзвичайно важливо, аби місцеві та регіональні органи влади посприяли формуванню нових спроможних громад.

Сергій Чернов ознайомив пана Посла з ініціативами обласної ради, які по суті є конкретними кроками у поглибленні реформи децентралізації:

– Щодо децентралізації. Дякую Європейському Союзу за нові можливості, які відкриваються для наших громад. Так, Харківська обласна рада єдина з усіх регіональних парламентів виграла грант з надання медичної допомоги на базовому рівні. Обсяг фінансування 500 тис. євро. Вже з жовтня проект запрацює.

Також Харківська обласна рада – учасник проекту «Рівний – рівному». Днями на засіданні Комітету регіонів ЄС я доповідав про перші кроки співпраці з Великопольським воєводством у розвитку сільських територій.

Отримавши вашу інформацію про ресурс у 100 мільйонів євро на підтримку децентралізації в Україні, хочу повідомити вам про новий освітній проект – «Школа місцевого самоврядування», який буде втілюватися на Харківщині. Зважаючи на серйозну наукову базу нашої області, плануємо готувати публічних управлінців та вдосконалювати навики вже працюючих посадовців місцевого самоврядування. Передбачається, що у майбутньому цей проект буде поширено на всі регіони України. Ця ідея була схвалена заступником Президента Комітету регіонів ЄС Маркку Марккулою та Мінрегіоном. Сподіваюсь, Представництво ЄС теж долучиться до реалізації цієї ініціативи».

Сергій Чернов і Хюг Мінгареллі домовилися продовжувати діалог, метою якого є підтримка реформ та соціально-економічний розвиток Харківщини.

Читайте також: Три об’єднані громади області отримали землю в комунальну власність