З наступного року на Харківщині видаватимуть електронні медкартки та лікарняні

16.11.2018 12:27 Суспільство
Фото: rus.uatv.ua Фото: rus.uatv.ua
15 листопада в Харкові представники МОЗу, медики та керівництво області обговорили подальші кроки реформування медицини та проблемні питання, які сьогодні торкнулися змін у первинці.

Зустріч відбулася на базі обласної клінічної лікарні. Як повідомив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, головна мета зустрічі – підвищення потенціалу управлінських команд для ефективного впровадження реформи на місцях. Тому на обговоренні були присутні лікарі, представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, управлінці, науковці та експерти.

 – Жодна реформа ніколи не супроводжувалася повним сприйняттям чи схваленням. Завжди є спротив, коли доводиться виходити із зони комфорту і звичного ритму. Маємо критично подивитися на систему, в рамках якої надаються медичні послуги. Внести зміни завжди можна, безпомильні рішення не бувають. Перші кроки ми зробили. Але є певні проблеми в непоінформованості, небажанні розібратися, подекуди в поганих комунікаціях на тих чи інших рівнях, – зауважив Сергій Чернов.

За його словами, сьогодні регіональна влада ставить перед собою завдання, поліпшивши матеріально-технічну базу галузі, умови роботи медичних працівників, в сукупності можна досягнути нової якості надання послуг пацієнтам. Так, 6 грудня на пленарному засідання обласної ради депутати розглянуть понад вісімдесят питань. Одне з центральних – програма «Здоров’я Слобожанщини», у якій планується збільшити фінансування, порівняно з 2017-2018 роками утричі – з двох до шести мільярдів гривень.

Зі свого боку представник МОЗ Тетяна Орабіна, що є керівником експертної групи з питань реформування системи охорони здоров’я Директорату медичних послуг, зазначила, що Харківщина посідає провідні позиції у рейтингу реформи. Так, за даними офіційного сайта Національної електронної системи охорони здоров’я e-Health, по Харківській області зареєстровано 1 617 775 декларацій між лікарем і пацієнтом (2 рейтингове місце).

Керівник експертної групи розповіла про зміни та нові інструменти, які отримають лікарі та медичні установи з наступного року, – нові електронні інструменти для лікарів – електронна медична карта з січня 2019 року та е-лікарняний з липня наступного року.

Аде для того, щоб ці інструменти на місцях запрацювали, наголошують у профільному Міністерстві, та для укладення договору з Національною службою здоров’я України, заклад охорони здоров’я комунальної власності повинен відповідати таким критеріям:

– завершити автономізацію, тобто реєстрацію ЗОЗ в організаційно-правовій формі комунального підприємства (комунальне некомерційне підприємство);
– ліцензія та статут ЗОЗ мають передбачати право надавати відповідні види вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги;
– наявність комп’ютеризованих робочих місць всіх лікарів-спеціалістів з підключенням до електронної системи охорони здоров’я (через електронну медичну інформаційну систему).

Під час засідання присутні дізналися про те, що новий етап реформи також пов’язаний зі стартом трансформації спеціалізованих послуг. З 1 липня має запрацювати програма «Безкоштовна діагностика»: за направленням сімейного лікаря проводитимуться додаткові аналізи та інструментальна діагностика. Для регіонів України це додаткові 2 мільярди гривень.

Читайте також: Кір на Харківщині: кількість хворих зростає