Заборонені законом товари продають харківські супермаркети

29.01.2016 14:15 Суспільство
Фото: adme.ru Фото: adme.ru
"СК" провів ревізію в одному з найбільших супермаркетів Харкова щодо наявності на полицях російських товарів із забороненого списку.

Вже три тижні в Україні діє заборона на імпорт товарів з Росії. Під "санкції" потрапили здебільшого продукти харчування: м'ясо і субпродукти, риба і консерви, молюски, молочка, кава, чай, шоколад, продукти дитячого харчування, корми для тварин, сигарети, пиво і горілка, мило та гелі для душу, ріпчаста цибуля, жувальні гумки, мармелад і желе, кукурудзяні пластівці, печиво, соєвий соус, кетчупи. А от поширення санкцій на товари побутової хімії, як того очікувалося, не відбулося. Тому російська зубна паста, шампуні та косметика досі є легальними в Україні.

Таргани у продуктах живуть в одному з популярних супермаркетів Харкова (ФОТО)

Попри те, що фактично частина російської продукції заборонена вже три тижні, українці досі з легкістю можуть придбати більшість товарів зі списку. І для цього не треба везти контрабанду з Росії. Достатньо просто прийти у найближчий до вас магазин. "СК" пішов на експеримент і провів ревізію в одному з найбільших супермаркетів Харкова. Результати виявилися неочікуваними.

І найбільшим розчаруванням став відділ побутової хімії. Україна заборонила лише засоби для миття шкіри, попри це полиці супермаркету й досі ломляться від цих засобів гігієни. Мало того, обрати не російське мило або гель для душу сьогодні майже не можливо. Українська продукція хоча й представлена, але її дуже мало, і вона просто потопає серед різноманіття імпорту.

Не краща ситуація і у відділі напоїв. Більшість торгових марок кави, представлених в супермаркеті, мали російські штрих-коди. А от чай натомість виявився легальним. Всі упаковки, які вдалося продивитися, були родом або з України, або з інших країн, окрім Росії.

Не підвели також корми для тварин, печиво, кукурудзяні пластівці, а справжньою несподіванкою став відділ рибних консервів. Там не виявилося жодного російського товару, а більшість продукції була українського виробництва. Майже не знайшлося у супермаркеті й заборонених шоколадок. Єдині солодощі з російським штрих-кодом були продукцією великої міжнародної компанії.

А от де ще знайшлося повно забороненого, то це на полицях з соусами і кетчупами. Особливо багато виявилося пляшечок із соєвим соусом російського виробництва.

Чи довго ще супермаркети розпродуватимуть заздалегідь закуплений російський товар, не відомо. Залишається лише сподіватися, що завозити нові партії забороненої продукції роздрібні мережі не будуть. До речі, вже простежується тенденція, що на полицях магазинів серед однакових товарів частина має російські штрих-коди, а інша частина - вже українські.

До речі, пізнати товар російського виробництва можна за адресою виробника і штрих-кодом. У штриховому кодуванні Росія займає діапазон від 460 до 469. Будь-яке з цих чисел на початку послідовності означає, що товар зроблений в Російській Федерації: 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468 і 469. В українських товарів штрих-код починається з числа 482, білоруських - 481, казахстанських - 487.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта