Захворюваність гострими кишковими інфекціями на Харківщині перевищує показники

21.08.2018 18:05 Суспільство
Фото:ztv.zp.ua Фото:ztv.zp.ua
У ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проаналізували ситуацію з інфекційною захворюваністю населення.

За даними фахівців лабцентру,  в області зберігається напружена ситуація з гострих кишкових інфекцій, показники захворюваності яких перевищують середні по Україні у декілька разів. 

Так, за 7 місяців з початку року в області зареєстровано 3465 випадків гострих кишкових інфекцій, з яких 70,8 % становлять дитячі, з них 55,4 % — неорганізовані діти, 20,4 % — діти, які відвідують дитячі навчальні заклади, 21,5 % — школярі.

Серед дітей найбільша кількість хворих зареєстрована у молодшій віковій групі (0-4 роки) і становить 47,2 % від загальної кількості захворілих.

Цьог року фахівці лабцентру зареєстрували чотири спалахи гострих кишкових інфекцій, у яких постраждало 39 осіб, з них 23 дитини.

Основними причинами захворювання гострими кишковими інфекціями були:

  • нехтування елементарними правилами особистої гігієни;
  • вживання недоброякісних харчових продуктів та готових страв;
  • порушення технології приготування їжі, термінів та умов зберігання і реалізації харчової продукції.

У 25,2 % хворих причиною захворювання стало вживання м’ясної продукції, 21,5 % — молочної, 8,1 % — яєць.

До групи гострих кишкових інфекцій відносяться дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи та інші кишкові інфекції, викликані патогенними та умовно-патогенними мікроорганізмами та вірусами. Основними клінічними проявами цих захворювань є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, загальна слабкість.

Читайте також: У Вовчанську судитимуть лікарку за смерть пацієнтки