Жалюзі зі шпалер. Як зробити самостійно (ФОТО)

20.06.2014 06:52 Суспільство
фото Ірини Мнішек фото Ірини Мнішек
Спекотного літа хочеться прохолоди в кімнаті. З власного досвіду знаю: якщо у вікна весь день світить сонце, то врятують тільки щільні штори. Але є ще один варіант: зручні жалюзі, які можна зробити самим за півгодини із залишків шпалер.

При цьому ми не витратимо жодної копійки, а прати їх не потрібно: забруднилися – можна викинути і зробити нові.

Отже, що нам знадобиться?
1. Трохи шпалер, що залишилися від ремонту (ідеально підійдуть шпалери під фарбування – вони тонкі, і тому світло крізь них проходить добре, але я використовувала звичайні паперові).
2. Канцелярський ніж і довга лінійка.
3. Двосторонній скотч (він – і це найголовніше! – має бути хорошим).
4. Мотузка (не тонка, можна взяти білизняну). У мене була натуральна мотузка, яка ідеально підходила до кухні в народному стилі.
5. Фіксатор на одну дірочку й зажим-кінцевик (я зрізала зі старої шуби).
6. Діркопробивач або шило. Діркопробивачем вийде акуратніше, але в мене через висоту вікна гармошка вийшла товстою, тож у діркопробивач не влізла, тому я використовувала шило.
7. Клей (краще клеючий олівець – він не залишає плям на папері).

Вимірюємо вікно і відрізуємо відповідний шматок шпалери. Ширина його має дорівнювати довжині внутрішньої частини вікна (у мене шпалери були ширше, тому виникла необхідність у додатковій операції – довелося обрізати зайве). Довжину потрібно розрахувати із запасом, щоб вийшла гармошка. Я цей запас зробила приблизно на третину довжини вікна (тобто, якщо висота вікна 120 см, то відрізуємо від рулону шпалери смугу довжиною 160 см).


Починаємо складати гармошку. Ширину смуг я вирівнювала по лінійці (тобто приблизно 3 см). Це наймарудніша частина роботи. Гарненько «прасуйте» кожний згин (я для цього використовувала ту саму лінійку).

Тримаємо гармошку в зібраному вигляді і робимо по центру отвір за допомогою діркопробивача або шила. Вставляємо мотузку і розправляємо наші жалюзі, щоб визначити довжину мотузки. Верхній край я для жорсткості залишила подвійним. Зав’язала мотузку петлею через край і приклеїла на внутрішню сторону по всій довжині двосторонній скотч, «загнавши» хвостик мотузки під нього.


Далі – нижній край. Вставимо фіксатор, одягнемо кінцевик і з’єднаємо краї так, щоб вони утворили такий собі павичевий хвіст. Намажемо один край клеєм і зафіксуємо. Залишилося тільки прикріпити наші жалюзі до рами. Вони триматимуться за рахунок двостороннього скотчу, який ми приклеїли до верхнього краю жалюзі.
Приємної прохолоди й затишку вашому дому!

Ірина Мнішек, матеріал з газети "Слобідський край" № 70-71 від 14.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта