ЗНО-2018: фахівці розповіли про типові помилки

25.05.2018 12:21 Суспільство
Фото: 24 Канал Фото: 24 Канал
Одна з наймасовіших сесій ЗНО на Харківщині відбудеться 1 червня. Цього дня випускники будуть здавати англійську мову. На цей предмет в області зареєструвалися 6765 учасників.

Про це 24 травня під час брифінгу повідомив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко. За його словами, напередодні англійської свої знання абітурієнти покажуть й з інших мов. Так, тестування з іспанської, німецької та французької відбудеться 29 травня.

– Але на ці предмети зазвичай реєструється невелика кількість учасників. Цього року для них працюватиме всього шість аудиторій, – розповів директор Центру.  – Четвертою за найбільшою кількість зареєстрованих є англійська.

Олександр Сидоренко додав, що для цього предмета підготували 27 пунктів, які обладнали спеціальною технікою.

– Підійшли серйозно, адже тут результат буде залежати не тільки від абітурієнтів, але й від якості та надійності звуковідтворювальної апаратури. Тому сюди спрямували кошти державної субвенції, – додав директор Центру.

Нагадаємо, в цьому році формат ЗНО з цього предмета змінили. Так, якщо абітурієнт навчався у спеціалізованій школі або планує продовжити навчання у виші на відповідному напрямі, то тестування складатиме за двома рівнями: перший і основний – тест, а другий – аудіювання. Для проведення завдання в Харкові, де й складатимуть іспит з іноземної випускники, підготували спеціальні пункти.

Окрім цього, тестування в області проходять 33 абітурієнти з особливими потребами. Для всіх були створені необхідні умови.

Також Олександр Сидоренко наголосив на обов'язку абітурієнтів дотримуватися процедури ЗНО: не використовувати шпаргалок, вчасно з'являтися до пунктів проведення та мати при собі  необхідні документи – паспорт та сертифікат.

– Наше завдання дати майбутнім вступникам рівні права та умови для вступу, для цього є чітка процедура, яку не потрібно порушувати. Але одинадцять років поспіль помилки повторюються, тому нагадуємо ще раз: за порушення ми змушені відсторонювати випускників від ЗНО, – додав директор регіонального центру.

Так, під час тесту з математики спостерігачі вилучили в абітурієнтів 13 мобільних телефонів та два інші технічні засоби. Такі ж порушення трапилися і під час наступної сесії з української мови і літератури. 23 випускники порушили правила та були відсторонені від тестів (20 – через мобільні телефони, двоє – через інші технічні засоби, один абітурєнт намагався скористатися рукописною шпаргалкою).

Також за дві сесії ЗНО 21 абітурієнт або ж запізнилися на тестування без поважних причин, або ж прийшли без необхідних документів.

За інформацією Олександра Сидоренка, правильні відповіді на тести з математики були опубліковані 23 травня, з української мови та літератури будуть опубліковані до кінця дня 25 травня. Оцінки з обох предметів стануть відомі до 15 червня

Олександр Ушаков