«Мистецтво милосердя» підбиває перші підсумки: 3 мільйони гривень і сотні врятованих життів

20.07.2018 11:15 Суспільство
Тридцять рожевих пеліканів і пара східних вінценосних журавлів оселилися в Фельдман Екопарк у рамках проектів-бенефіціарів благодійної акції «Мистецтво милосердя».

Крім цього, допомога надана більш ніж ста тваринам — підопічним «Доброго будинку», а кількість зібраних пожертвувань і коштів від продажу картин з колекції Міжнародного благодійного фонду «Фонд Олександра Фельдмана» склало 3 млн 50 тис. грн — все це тільки перші підсумки благодійної акції, що стартувала 19 травня.

Відзначимо, що залежно від побажань учасників «Мистецтва милосердя» кошти розподілені на розвиток Всесвітнього відкритого фонду реабілітації та реінтродукції тварин, Центру психосоціальної реабілітації, Центру порятунку диких, екзотичних і домашніх тварин «Добрий будинок» або Центру реабілітації кажанів.

«Ми вдячні всім, хто взяв участь у «Мистецтві милосердя» або тільки збирається це зробити, — зазначив засновник Міжнародного благодійного фонду, народний депутат України Олександр Фельдман. — Втішає, що серця людей відкриті для добра і допомоги ближньому: благодійна акція викликала великий інтерес і отримала широкий громадський резонанс, її підтримали тисячі волонтерів по всій країні і не тільки, ще раз підтвердивши слоган — «Мистецтво рятує!». Так співпало, що першими реальними результатами акції саме і стали врятовані живі істоти — пелікани, які є символами жертовності та милосердя».

На наступних етапах реалізації проекту виставки картин, які запропоновані благодійникам в рамках акції «Мистецтво милосердя», планується експонувати в декількох великих містах України, а також в столиці країни — Києві. До заходів на підтримку проведення акції будуть залучені міжнародні та вітчизняні еко- і зоозахисні організації, також планується проведення благодійних концертів за участю зірок естради, які підтримують філософію акції.

«Рожевих пеліканів удалося врятувати завдяки всеукраїнській мережі зоозахисників, якою став наш Центр «Добрий будинок». Волонтери та просто небайдужі жителі різних регіонів України передавали пташенят, які залишилися без батьків. Часто пернатих доводилося рятувати від браконьєрів, лікувати і виходжувати після травм, — розповів завідувач сектора птахів Фельдман Екопарк Володимир Переходовіч. — Зараз пелікани в безпеці: після обов'язкового ветеринарного огляду і карантину вони освоюються на Лебединому озері поруч з іншими водоплавними птахами. Тут вони пройдуть повний цикл реабілітації, підростуть і навесні зможуть створити пари для розмноження».

За словами фахівців, пеліканам для гніздування потрібні особливі умови, тому на Лебединому озері будуть побудовані спеціальні понтонні острови. Самі врятовані в цьому році пернаті вже не зможуть самостійно жити в дикій природі, але їх майбутнє потомство візьме участь у програмах Світового відкритого фонду реабілітації та реінтродукції тварин (WOFARR). В рамках цього ж напрямку зооколекція Фельдман Екопарк регулярно поповнюється новими рідкісними представниками фауни.

«Пара вінценосних журавлів прибула до нас з Дніпропетровщини з приватного зоопарку і поповнила групу червонокнижних птахів, які містяться в Фельдман Екопарк. У нас ведеться постійна робота зі збереження генофонду видів, існування яких знаходиться під загрозою, — пояснив Володимир Переходовіч. — Ми піклуємося про їхнє благополуччя і прагнемо, щоб рідкісні тварини у нас розмножувалися, створюючи тим самим потенційний резерв для подальшої реінтродукції».

Нагадаємо, що благодійна акція «Мистецтво милосердя» стартувала 19 травня цього року. Всі бажаючі могли побачити благодійні лоти на спеціальній виставці, яка проходила в Галереї «АВЕК», і вибрати вподобаний твір з колекції МБФ «Фонд Олександра Фельдмана». Тепер це можна буде зробити в онлайн-режимі на сайті Соціально-гуманітарного мультикомплексу Фельдман Екопарк.