Кандидати у президенти - самовисуванці. Що у них на меті

04.04.2014 14:01 Суспільство
http://www.segodnya.ua/ http://www.segodnya.ua/
Як відомо, на участь у виборах на пост Президента подали документи кандидати від політичних партій та самовисуванці.

Останні, за словами, Олександра Фісуна, можуть переслідувати цілий спектр різних цілей, окрім як дійсно стати Президентом. Наприклад, це може бути одним зі способів уникнути кримінального переслідування. Інший мотив – це роль технічного кандидата.

Читайте також: Як зміна Конституції вплине на розподіл політичних сил та вибори - політолог

– Кожен претендент має своїх людей у комісії. Тобто може застосовуватися така технологія: висувається кілька кандидатів від однієї політичної сили, щоб збільшити представництво членів комісії, – пояснює експерт.

Третій варіант стосується більш крупних фігур, які не мають перспективи перемогти на виборах, але за рахунок отримання великої частки голосів можуть їх вигідно обміняти у другому турі за підтримку того чи іншого кандидата, а після перемоги цього кандидата отримати посаду або в уряді, або в регіоні. Такий кандидат після першого туру виборів оголошує про підтримку кандидата «Х» і закликає свої виборців за нього голосувати.

Четвертий варіант – це розкрутка нових політичних проектів, тобто кандидат засвічується у президентській гонці як лідер з прицілом не на президентські, а вже на парламентські вибори.

До речі, за словами Олександра Фісуна, якщо відбудуться вибори до Верховної Ради, партійна система може значно змінитися, оскільки зараз запускаються нові політичні проекти.

– Цілком може виявитися так, що нинішні союзники стануть противниками, а противники стануть союзниками, – не виключає експерт.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №40 від 03.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта