Пам'ятка для виборця: голосування в іншому місті та вибори вдома

28.04.2014 13:35 Суспільство
http://www.segodnya.ua/ http://www.segodnya.ua/
Списки виборців для звичайних дільниць складають органи ведення Державного реєстру виборців.

До списку виборців на виборчій дільниці включають тих громадян, виборча адреса яких відповідно до відомостей Державного реєстру виборців належить до цієї виборчої дільниці. Проте, значна кількість українців мешкає не за місцем реєстрації, навіть в інших містах. Це стосується насамперед студентів, які винаймають помешкання, та інших українців, що працюють і проживають не за місцем реєстрації.

Читайте також: Вибори за місяць. Що треба знати виборцю 

Утім, для того, щоб мати можливість проголосувати, не обов’язково 25 травня їхати до рідного міста. Необхідно просто подати заяву до органів ведення реєстру (ОВР) за фактичним місцем проживання про зміну місця голосування не пізніше, як за п’ять днів до виборів. У заяві необхідно зазначити дільницю, до якої ви хочете прийти 25 травня, щоб проголосувати. Після чого виборець отримує відповідне посвідчення від органів ведення реєстру. До речі, цією схемою можуть скористатися і мешканці Криму, яким для того, щоб проголосувати, необхідно буде двічі виїжджати на материк: щоб написати заяву та власне взяти участь у голосуванні.

Протягом трьох днів ОВР передають списки таких виборців до дільничних виборчих комісій.

Слід пам’ятати, що це процедура разова. Якщо буде другий тур виборів, необхідно буде знову проробити таку саму процедуру, тобто прийти до ОВР і написати відповідну заяву.

Навіть якщо ви збираєтеся голосувати на дільниці за місцем проживання, краще упевнитися в тому, що ваші дані, занесені до дільничної виборчої комісії (ДВК), правильні. Так, за 12 днів до виборів ви маєте отримати запрошення, у якому буде зазначено адресу виборчої дільниці та її розпорядок роботи. Кожний виборець може перевірити дані про себе та інших осіб у приміщенні виборчої дільниці, за якою його закріплено. У разі виявлення неточностей можна звернутися до ДВК, ОВР чи місцевого суду із відповідною заявою. Це можна зробити не пізніше, як за п’ять днів до виборів. Усього на ознайомлення зі списками виборців дається 10 днів, за два дні до голосування вони закриваються. У день виборів внести зміни вже неможливо.

Хто обирає вдома

Люди, які не можуть самостійно заповнити бюлетень (незрячі) можуть зайти до кабінки разом з довіреною особою, наприклад, родичем, щоб той заповнив бюлетень.

Якщо виборець зіпсував бюлетень, тобто якимось чином помилився, він може взяти ще один, щоб переголосувати.

Проголосувати вдома можуть виборці, які згідно з даними реєстру не можуть самостійно пересуватися. Тоді до такої людини «в гості» мають прибути не менше трьох членів ДВК і дати їй проголосувати. Тимчасово нездатні пересуватися громадяни можуть проголосувати вдома за умови, якщо вони напишуть заяву та нададуть медичну довідку. Варто зазначити, якщо в людини зламано ногу, їй однаково доведеться йти в лікарню за довідкою або ж на виборчу дільницю. Тому норма, швидше за все, направлена на те, щоб мінімізувати кількість випадків голосування вдома. Адже голосування замість надомників – одна із форм фальсифікацій. Так, члени комісій можуть не відвідати людей, які мають право проголосувати вдома і замість них заповнити бюлетені.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №49-50 від 26.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта