Що може завадити виборам та чому референдум краще перенести, розповіли у Харкові

15.04.2014 09:23 Суспільство
http://rian.com.ua/ http://rian.com.ua/
Про можливі загрози на виборах 25 травня розповів голова комітету виборців України Олександр Черненко.

За його словами, хоча сьогодні ситуація на сході країни вкрай нестабільна, поки що говорити про те, що вибори 25 травня будуть зірвані, передчасно. Поки уся підготовка до виборів іде по плану, укладаючись у терміни.

Головне, що може завадити виборам, - це введення надзвичайного або воєнного стану.

За словами Черненка, уже сформували окружні комісії в усіх областях. Не сформували тільки у Криму.

Уже сьогодні-завтра комісії зберуться на засідання. Можуть виникнути проблеми, в першу чергу там, де захоплені адмінбудівлі. Проте, за словами Черненка, комісія має право зібратися у будь-якому місці. Інша справа, що роботу її можуть блокувати.

Згідно зі змінами в Законі, якщо вибори не відбудуться в якихось містах чи окремих дільницях, тоді ці результати не будуть зараховані, але вибори все одно вважатимуться легітимними. В перш чергу, ця норма стосується Криму, де вибори, провести на вдасться.

На цих виборах більше уваги мають приділяти саме безпеці виборів. Так, на думку Олександра Черненка, для охорони дільниць мають залучити і представників Нацгвардії.

Щодо можливості проведення референдуму разом з виборами, про яку вчора заявив в.о. Президента України Олександр Турчинов, голова комітету виборців сказав, що його неможливо організувати за такий короткий час. Для цього необхідно змінити законодавчі норми.

Для референдуму потрібен час для дискусій за і проти, організаційної підготовки. За прогнозами Черненка, проведення його 25 травня викличе хаос і з виборами президента, і з референдумом.

Тому, за його словами, референдум краще проводити пізніше — влітку або на початку осені, після нормальної підготовки та з дотриманням усіх процедур.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта