Вибори за місяць. Що треба знати виборцю

28.04.2014 07:49 Суспільство
http://umedia.kiev.ua/ http://umedia.kiev.ua/
25 травня в Україні пройдуть позачергові вибори Президента України.

13 березня народні депутати ухвалили зміни до чинного Закону «Про вибори Президента України». Що варто знати простим виборцям напередодні важливого для країни рішення, дізнавався кореспондент «СК».

Перш за все, невеличке уточнення – хоча вибори й позачергові, але Президента громадяни України вибирають не на один рік (себто не до 2015 року, коли вибори мали відбутися за планом, якби главою держави був досі Віктор Янукович), а на п’ять років, як на повноцінних виборах. Президента обирають за двотуровою мажоритарною системою. Це означає, що для перемоги у першому турі кандидат має набрати абсолютну більшість голосів (50 % + 1 голос), а у другому турі – відносну більшість голосів.

Для того щоб мати можливість проголосувати, на виборчі дільниці громадяни України мають прийти з документами. Так, паспорт громадянина України, військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби) та тимчасове посвідчення громадянина України є підставою для отримання бюлетенів, і вони можуть бути використані на звичайних і спеціальних виборчих дільницях.

Щоб проголосувати на спеціальній виборчій дільниці, утвореній в установі виконання покарань або слідчому ізоляторі, виборець повинен мати довідку цієї установи, у якій мають бути такі дані: прізвище, ім’я та по батькові, дата народження, громадянство, фотографія, підпис керівника та печатка установи.

Люди, які на момент виборів перебувають за кордоном або ж на полярній станції України чи на судні, що перебуває у плаванні під Державним Прапором України, можуть отримати бюлетень, пред’явивши паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний або ж службовий паспорт.
Громадяни, які визнані судом недієздатними, права голосу не мають.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 49-50 від 26.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта