Ахметов опікуватиметься проблемними дітьми Харківщини

02.07.2013 11:56 Влада
http://roman-n.livejournal.com http://roman-n.livejournal.com
Благодійний фонд Ріната Ахметова “Розвиток України” спільно з Харківською облдержадміністрацією розпочинають спільну роботу із подолання соціального сирітства.

Харківщина розглядається як пріоритетний регіон для впровадження нових форм соціальної роботи фонду зі складними родинами. Як повідомив на під час обласної конференції «Збережемо дитині родину» заступник голови ХОДА Ігор Шурма, проект направлений на зниження в області соціального сирітства, збереження для дитини родинного біологічного оточення, надання практичної допомоги сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, з метою попередження «виходу» дитини із сім’ї. За його даними, загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в області має постійну позитивну динаміку до зменшення. Разом з тим, залишається стабільно високою кількість дітей, які протягом року отримують правовий статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

- Одна справа коли ми маємо біологічних сиріт, коли вмирають батьки, або їх просто нема — це одна проблема для держави. Інша проблема — коли при живих батьках дитина стає сиротою — соціальне сирітство набагато страшніше. Неможливо сьогодні пояснити, як мати може виїжджати за кордон працювати по догляду за хворою людиною, проявляючи милосердя, одночасно кидаючи свою власну дитину і свою сім’ю на невідомі обставини, - зауважив Ігор Шурма.

Як заявила керівник проектів благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Дар'я Касьянова, на даний момент система соціальної допомоги сім'ям, які потрапили у складні життєві обставини, має суттєві недоліки. За її словами, замість того, щоб відразу передавати дитину з такої сім'ї в інтернат, необхідно працювати з сім'єю, щоб зберегти її. Харківська область, де добре налагоджена система сімейних форм виховання сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розглядається як пріоритетний регіон для впровадження нових форм соціальної роботи фонду зі складними родинами.

- Для нас принципово важливо, щоб не допустити потрапляння дитини до інтернатного закладу, адже потім усі зусилля по влаштуванню дитини в сім’ю — значно дорожчі, ніж робота з родиною. Методів роботи з родиною дуже багато. Ми говоримо про раннє втручання у сім’ю, про модель раннього виявлення сімей, які опинились у складних життєвих умовах. У різних регіонах ми стикалися з одною проблемою: про допомогу сім’ї багато говорять, але по суті єдиною допомогою, яка вона отримує — це або надання пільг і матеріальної допомоги, або вилучення дитини із сім’ї. Це каральна дія для родини, і вона потім спивається, спускається на саме дно, адже дитина є єдиною найголовнішою мотивацією збереження нормального способу життя батьків, - говорить керівник проектів і програм Фонду Дар’я Касьянова.

За її словами, фонд уже працює з різними областями України (зокрема, Донецьком і Дніпропетровськом) для подолання цієї проблеми. Створюють центри матері і дитини, щоб зупинити мам, які мають намір відмовитися від новонародженої дитини і допомогти їм на ранній стадії зберегти дитину в родині. Також створені соціальні квартири для хлопчиків, які знаходяться у сім’ях зі складними життєвими умовами. Діти з таких сімей від 14 до 16 років мають змогу жити у таких соціальних квартирах, з ними проводиться робота із соціальної адаптації, їм допомагають вчитися і працювати, щоб вони опанували якісь навички і знання, і повертають у біологічну родину. Також ведеться активна робота з інтернатними закладами із реінтеграції - повернення дітей назад у біологічні сім’ї.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта