Антитерористична операція: що це таке та як її проводять

15.04.2014 09:01 Влада
http://crimea.name/ http://crimea.name/
У відповідь на нещодавні масові сутички в Донецькій області, що спричинили смертельні наслідки, нинішня влада вирішила вдатися до силових кроків.

У неділю Сходу пообіцяли антитерористичну операцію. У її суті та методах розбирався кореспондент «СК».

Як це розуміти

Увечері 14 квітня в. о. Президента України Олександр Турчинов у своєму зверненні оголосив проведення антитерористичної операції.

– Ми робили все, аби уникнути людських жертв. Але ми готові дати відсіч усім спробам вторгнення, дестабілізації та терористичним діям зі зброєю в руках. Рада національної безпеки та оборони України прийняла рішення розпочати широкомасштабну терористичну операцію із залученням збройних сил України, – повідомив Олександр Турчинов.

Для тих, хто не стріляв в українських силовиків, хто складе зброю та звільнить захоплені адміністративні приміщення до ранку 14 квітня, у підписаному Указі в. о. Президента України дав гарантії не застосувати відповідного покарання за вчинені дії. І додав, що нинішня влада готова розглядати суттєве розширення повноважень регіонів ы реформи місцевого самоврядування, а також оновлення влади на місцях.

Згідно із Законом України «Про боротьбу з тероризмом», антитерористична операція – це комплекс скоординованих спеціальних заходів, спрямованих на попередження, запобігання та припинення злочинних діянь, здійснюваних з терористичною метою, звільнення заручників, знешкодження терористів, мінімізацію наслідків терористичного акту чи іншого злочину, здійснюваного з терористичною метою. Як прописано у ст. 10, антитерористична операція проводиться лише за наявності реальної загрози життю і безпеці громадян, інтересам суспільства або держави у разі, якщо усунення цієї загрози іншими способами є неможливим.

Такі умови

Для того щоб така операція розпочалася, потрібні відповідні підстави, а саме:
терористичний акт загрожує загибеллю багатьох людей чи іншими серйозними наслідками, або якщо його вчинено одночасно на території кількох областей, районів чи міст; ситуація, пов’язана із вчиненням або загрозою вчинення терористичного акту, є невизначеною щодо причин та обставин її виникнення і подальшого розвитку; учинення терористичного акту зачіпає міжнародні інтереси України та її відносини з іноземними державами; реагування на вчинення дій з ознаками терористичного акту належить до компетенції різних правоохоронних та інших органів виконавчої влади; очевидною є неможливість відвернення або припинення терористичного акту силами правоохоронних та місцевих органів виконавчої влади окремого регіону.

Для безпосереднього управління конкретною антитерористичною операцією та керівництва силами й засобами, які залучаються до здійснення антитерористичних заходів, утворюється оперативний штаб. Його очолює керівник Антитерористичного центру при СБУ (координаційної групи відповідного регіонального органу СБУ) або особа, яка його заміщує. Учора Олександр Турчинов призначив першим заступником голови Служби безпеки України та керівником Антитерористичного центру при СБУ генерал-лейтенанта СБУ в запасі Василя Крутова. У повноваженнях керівника оперативного штабу визначення меж району проведення антитерористичної операції. Він також приймає рішення про використання сил і засобів, що залучаються до проведення цих заходів. Із його подачі, у разі потреби за наявності передбачених законом підстав на розгляд Ради національної безпеки і оборони України вносяться пропозиції щодо введення надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Спеціальний режим

При проведенні антитерористичної операції використовуються сили й засоби (особовий склад, спеціалісти, зброя, спеціальні й транспортні засоби, засоби зв’язку, інші матеріально-технічні засоби) суб’єктів боротьби з тероризмом, у випадку зі Сходом України – Збройних Сил України. Також до цієї справи можуть долучиться підприємства, установи, організації. Покриття витрат і відшкодування збитків, що виникли у зв’язку із проведенням антитерористичної операції, здійснюються згідно із законодавством.

Для території, на якій проводитиметься боротьба з терористами, також установлюються свої правила. Так, у районі її проведення на певний час може бути встановлено спеціальний порядок, зокрема організовано патрульну охоронну службу та виставлено оточення. За погодженням із керівництвом підприємств, установ та організацій, що розташовані в районі проведення антитерористичної операції, їх роботу під час її проведення може бути припинено частково або й навіть повністю. Відповідні фахівці цих організацій при проведенні антитерористичної операції можуть у встановленому порядку і за їх згодою, залучатися до виконання окремих доручень.

Органи отримують більше прав

Згідно зі ст. 15 у районі проведення антитерористичної операції посадові особи, залучені до операції, мають право, зокрема, застосовувати згідно із законодавством України зброю і спецзасоби; затримувати і доставляти в органи внутрішніх справ осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення чи інші дії, що перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до антитерористичної операції, або дії, пов’язані з несанкціонованою спробою проникнення в район проведення антитерористичної операції і перешкоджання її проведенню; перевіряти у громадян і посадових осіб документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності документів – затримувати їх для встановлення особи; здійснювати особистий догляд громадян, огляд речей, що при них знаходяться, транспортних засобів та речей, які ними перевозяться; тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях та дорогах, не допускати транспортні засоби, у тому числі транспортні засоби дипломатичних представництв і консульських установ, та громадян на окремі ділянки місцевості та об’єкти, виводити громадян з окремих ділянок місцевості та об’єктів, відбуксировувати транспортні засоби; входити (проникати) в жилі та інші приміщення, на земельні ділянки, що належать громадянам, під час припинення терористичного акту та при переслідуванні осіб, які підозрюються у вчиненні такого акту, на територію та в приміщення підприємств, установ і організацій, перевіряти транспортні засоби, якщо зволікання може творити реальну загрозу життю чи здоров’ю людей; використовувати із службовою метою засоби зв’язку і транспортні засоби, у тому числі спеціальні, що належать громадянам (за їх згодою), підприємствам, установам та організаціям, за винятком транспортних засобів дипломатичних, консульських та інших представництв іноземних держав та міжнародних організацій, для запобігання терористичному акту, переслідування та затримання осіб, що підозрюються у вчиненні терористичного акту, або для доставки осіб, які потребують термінової медичної допомоги, до лікувальних закладів, а також для проїзду до місця злочину.

Антитерористична операція вважається завершеною, якщо терористичний акт припинено та ліквідовано загрозу життю і здоров’ю заручників та інших людей, які знаходилися в районі її проведення. Рішення про припинення антитерористичної операції приймається керівником оперативного штабу з управління цією операцією.
Особи, яких визнають винними у терористичній діяльності, її організації чи сприянні, притягаються до кримінальної відповідальності.

Максим Грек, матеріал з газети "Слобідський край" №45 від 15.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта