Авто в оренді, доказ є. Як правильно орендувати машину

19.08.2014 08:26 Влада
my-antalya.ru my-antalya.ru
Задумали з друзями у вересні об’їхати на машині всю Західну Україну, хочемо орендувати автівку. У прокаті нам кажуть, що треба укладати договір. Що в ньому зазвичай прописують?

З таким запитанням до «СК» звернувся наш читач Юрій із Чугуєва. Хлопець побоюється потрапити в халепу, не знаючи всіх юридичних тонкощів щодо оренди автомобіля. Допомогти нам кинути світло на ситуацію погодилася державний нотаріус Шостої Харківської державної нотаріальної контори Світлана Афанасьєва. 

– Згідно зі ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Сторонами договору найму є наймодавець і наймач. Наймодавцем може бути як власник автомобіля, так і особа, уповноважена на укладення договору найму, – пояснила нотаріус.

Договір найму транспортного засобу укладається в письмовій формі. Якщо однією зі сторін договору найму транспортного засобу є фізична особа, він підлягає нотаріальному посвідченню.

Так, за користування майном з наймача стягається плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном установлюється договором найму. Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміна (індексація) розміру плати за користування майном. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Договір найму укладається на строк, установлений договором. Якщо строк не встановлено, договір вважається укладеним на невизначений строк. Кожна зі сторін такого договору найму може відмовитися від договору в будь-який час, письмово попередивши про це іншу сторону за один місяць (договором або законом може бути встановлено інший строк для попередження про відмову від договору найму, укладеного на невизначений термін).

Договір найму припиняється після закінчення строку дії, а також у разі смерті фізичної особи – наймача, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір найму припиняється у разі ліквідації юридичної особи – наймача або наймодавця.

– У разі припинення договору найму наймач зобов’язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому її було отримано, з урахуванням нормального зносу, або у стані, обумовленому в договорі, – наголошує Світлана Афанасьєва. – Якщо наймач не виконує обов’язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування майном за весь час прострочення.

Наймодавець має право вимагати розірвання договору найму, якщо:
1. Наймач користується річчю всупереч договору або призначення речі.
2. Наймач без дозволу наймодавця передав річ у користування іншій особі.
3. Наймач своєю недбалою поведінкою створює загрозу пошкодження речі.
4. Наймач не розпочав проведення капітального ремонту, якщо обов’язок проведення капітального ремонту було покладено на наймача.

Наймач має право вимагати розірвання договору найму, якщо:
1. Наймодавець передав у користування річ, якість якої не відповідає умовам договору та призначенню речі.
2. Наймодавець не виконує свого обов’язку щодо проведення капітального ремонту речі.

Олександр Гречаний підготував, матеріал з газети "Слобідський край" № 98 від 16.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта