Безкоштовного адвоката можна замовити на Харківщині

14.10.2013 08:21 Влада
http://www.ispiridonov.ru/ http://www.ispiridonov.ru/
Яка саме безкоштовну юрдопомогу можуть отримати харків'яни, розповів експерт.

Директор Юридичного департаменту ХОДА Артур Мартін на прямій лініі у «СК» зазначив, що на Харківщині продовжується реалізація соціальних ініціатив Президента України щодо надання безоплатної правової допомоги населенню.

Він розповів, що Законом передбачено такі різновиди державної допомоги як захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складення документів процесуального характеру.

Цю місію виконують центри з надання безоплатної правової допомоги, адвокати, включені до Реєстру адвокатів. Цим правом можуть скористатися тільки ті особи, проти яких упроваджено адміністративний арешт, затримання за підозрою у скоєнні злочину, або застосовано утримання під вартою.

- Тобто, якщо з якихось причин людину затримали представники вповноважених на це органів, неважливо, свято це, вихідний, день або ніч, вони зобов’язані законом упродовж двох годин повідомити про це Центр з надання правової допомоги. Після цього Центр направляє адвоката, який роз’яснює затриманому його права, стежить за законністю ходу слідства, а за необхідності – складає процесуальні документи до прокуратури. Також адвокат може збирати необхідні документи і представляти інтереси в суді. Законом передбачено можливість заміни адвоката, але тільки в певних випадках. У разі хвороби адвоката, неналежного виконання обов’язків і в разі виключення його з реєстру адвокатів, - зазначив Артур Мартін.

Право на повний спектр правових послуг, як то складання позовів до суду, отримають також незаможні, діти-сироти та біженці. Але Закон передбачає такі гарантії для даної категорії осіб тільки з 1 січня 2014 року.

Джерело: ХОДА
Автор: Администратор сайта