Безоплатну правову допомогу надають у Харкові 115 адвокатів

19.11.2014 14:47 Влада
advokat-cheljabinsk.ru advokat-cheljabinsk.ru
Безоплатну вторинну правову допомогу в Україні відтепер надаватимуть і за зверненням самих затриманих та їх близьких родичів, а не лише правоохоронців.

Що робити, якщо вас забрали до міліції, куди телефонувати та яку допомогу можна отримати, «СК» розповів директор Координаційного центру з надання правової допомоги Мін’юсту, адвокат Андрій Вишневський.

– Наскільки якісною є безоплатна правова допомога? Яким чином відбувається відбір адвокатів?

– Адвокатів обирають через відкритий конкурс. Їх ми провели вже п’ять, і зараз проходить шостий. Ми відібрали 3900 адвокатів. З них на сьогодні працюють у Центрах за контрактом близько 2200. І їх поки більше ніж достатньо. Є ціла система управління якістю безоплатної правової допомоги, яку ми зараз впроваджуємо. У кожному центрі, а вони працюють у всіх регіонах, є посада спеціального менеджера з якості безоплатної правової допомоги. Їх також відібрані на конкурсній основі з числа адвокатів, які мають не менше як трирічний стажем адвокатської діяльності. Ці менеджери здійснюють моніторинг дотримання стандартів якості допомоги шляхом спостереження за роботою адвокатів у судах, інтерв’ювання клієнтів, звірки тих фактів, які подають адвокати у своїх звітах про надану допомогу, з фактичними даними. Крім того, ми регулярно проводимо підвищення кваліфікації для всіх адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу.

– Хто йде працювати в Центри: молоді чи вже досвідчені адвокати?

– Ядром, звичайно, є молоді адвокати. Тут є свої особливості, адже трохи більше року діє новий КПК, і молодим адвокатам його простіше опанувати. Вони його називають дійсно адвокатським, тому що він їм дає масу нових інструментів для захисту. Адвокатам, які мають великий досвід – 20–30 років, іноді важко «переключитися» на новий КПК. Часом радянський досвід просто тяжіє над ними й навіть може заважати ефективно працювати в сучасних умовах. Тому ми робимо ставку насамперед на молодих фахівців, разом з тим цінуючи й адвокатів старшого віку, які налаштовані прогресивно.

– Як держава стимулює адвокатів?

– Система безоплатної правової допомоги побудована за гнучкою моделлю. Тобто, обов’язок забезпечення надання допомоги лежить на державі, але надавати її можуть тільки адвокати. При цьому примусити їх це робити ніхто не може. Це означає, що держава повинна зуміти їх зацікавити. Так, адвокати, які співпрацюють з центрами, не обмежені в тому, щоби паралельно займатися своєю приватною практикою. І кожен сам визначає, до якої міри і в які моменти він буде залучений до надання безоплатної правової допомоги.

Адвокат отримує від держави гонорар і компенсацію витрат. Враховуючи, що адвокат сам визначає своє навантаження, не можна назвати якусь конкретну суму, яку він заробляє на місяць. Але інформація про те, скільки він справ веде і скільки заробляє, оновлюється на сайтах наших центрів щотижня. Правда, спочатку оприлюднення цих даних викликало певну напругу в адвокатів, але ми їх переконали, що це абсолютно законно й необхідно для опрозорення нашої діяльності та запобігання корупції. Отже, робота оплачується з урахуванням рівня складності кримінальних проваджень. А з 24 жовтня, коли набула чинності нова постанова Кабміну про умови оплати послуг адвокатів (від 17.09.2014 № 465), ще й з урахуванням результату (виправдувальний вирок, зменшення обсягу обвинувачення, пом’якшення запобіжного заходу тощо), розмір гонорару збільшується у два, три й навіть чотири рази.

Також нам вдалося розширити перелік витрат, які компенсуються адвокатам. Зокрема, витрат на пальне при використанні власного автомобіля в сільській місцевості, тобто на будь-яких відстанях між містами. Це стимулює молодих адвокатів їхати з обласного центру у віддалені райони для надання правової допомоги. Це дуже актуально, бо в багатьох сільських районах або немає адвокатів, або це люди літнього віку – за 60, 70 років, або ж люди, які більшу частину свого життя працювали у прокуратурі чи міліції, що, зрозуміло, не може не спричинити певної професійної трансформації, а відтак, і певних проблем.

– Який відсоток виправдувальних вироків?

– Ні для кого не секрет, що загалом по Україні кількість виправдувальних вироків дуже мала. Це свідчить про те, що наша система правосуддя все ще зберігає обвинувальний ухил, і дуже часто створюється враження, що суд є додатком до системи державного обвинувачення, до прокуратури. Цю тенденцію треба змінювати. За перше півріччя, за даними офіційної судової статистики, у системі безоплатної правової допомоги було 58 виправдувальних вироків зі 179 загалом по Україні, тобто це 34 %. Це не так мало. Станом на 1 жовтня таких вироків у системі безоплатної правової допомоги вже 98. Це означає, що ми врятували майже сотню невинних людей від несправедливого покарання.

– За які справи доводиться братися найчастіше?

– Це справи, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, хуліганство, крадіжки, грабежі, завдання тілесних ушкоджень, убивства. Останнім часом побільшало справ, особливо в Донецькій і Луганській областях, пов’язаних з незаконним зберіганням зброї, викраденням людей, терористичною діяльністю, дезертирством тощо.


У Тему. Понад три тисячі звернень на Харківщині
У Харківській області зараз працюють 115 адвокатів. Цього року було видано близько 3550 доручень – тобто, таку кількість разів було направлено адвокатів для надання безоплатної правової допомоги. Як розповіла директор Харківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Гайворонська, з тих справ, що дійшли до суду, три завершилися виправдувальними вироками. Також в окремих випадках вдалося змінити обвинувачення. Так, жительці області інкримінували вчинення особливо тяжкого злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15 (замах на злочин), ч. 1 ст. 115 (умисне убивство) ККУ (санкція статті, враховуючи стадію злочину, передбачає до десяти років позбавлення волі). Але в результаті обраної адвокатом стратегії захисту суд кваліфікував злочин за ч. 1 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на п’ять років.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 131 від 01.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта