Бюрократія, мікроби у питній воді, а каналізація - у річці. У віддаленому райцентрі проблеми з водою

10.09.2014 12:48 Влада
severpost.ru severpost.ru
Прокуратура Сахновщинського району перевірила додержання вимог законодавства у сфері охорони та використання водних ресурсів. Перевірка виявила численні порушення.

«Фінансування програми із забезпечення населення питною водою, передбачене з місцевого бюджету, є недостатнім. Так, з початку року комунальному підприємству, що надає послуги з водопостачання, виділено лише 50 тис. грн. Ці кошти використані виключно на оплату спожитої електроенергії. У той же час забезпечення населення водою викликає суттєві зауваження, оскільки питна вода подається лише вдень, а влітку не надходить на окремі поверхи багатоповерхових будинків. А на території двох сільських рад взагалі немає централізованого водопостачання», - розповів прокурор району Андрій Середа.

За його словами, зауваження викликає і якість води. Так, зі 118 досліджених проб з водопроводів населених пунктів району майже половина не відповідає санітарно-хімічним показникам.

Селищні очисні споруди не функціонують понад 5 років, а каналізаційні стоки скидаються в річку Багата. Проте райдержадміністрація не вживає заходів до виправлення ситуації.

«Варто також зазначити, що КП, яке забезпечувало населення питною водою до середини 2012р., наразі знаходиться в стадії ліквідації. Новостворене ж підприємство відповідно до статутних документів не є його правонаступником. Але, незважаючи на це, усі боргові зобов’язання всіх абонентів безпідставно передані новому підприємству, а не стягуються в порядку, визначеному ліквідаційною процедурою», - додав А. Середа.

Окрім того, до сьогодні не здійснено перерахунок населенню, пов'язаний із неправомірним встановленням тарифів на водопостачання. Хоча відповідні судові рішення набрали чинності ще у 2012-2013 роках.

За результатами перевірки до Сахновщинської райдержадміністрації та однієї з селищних рад району внесено 2 подання. У них поставлені питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності 2 посадовців.

Автор: Администратор сайта