Чиновникам дозволили використовувати службове становище для агітації на виборах, але обережно

15.08.2015 11:16 Влада
Фото: polittech.org Фото: polittech.org
На цих місцевих виборах вводиться низка нових обмежень і роз'яснень щодо передвиборної агітації.

Традиційно кандидати можуть починати агітацію на наступний день після реєстрації, а закінчувати її мають о 24:00 в останню п'ятницю перед виборами (23 жовтня). Після цього всі проспекти, листівки та будь-яка інша реклама мають бути знищені. При цьому відповідальність за це покладається не на політичні партії, а на органи місцевого самоврядування та комунальні служби.

Окремий момент - агітація із вуст чиновників чи представників влади, які беруть участь у виборах. Законодавці довго думали, як розділити передвиборчу кампанію та виконанням посадових обов'язків. В результаті прийшли до висновку, що виступи службовців, в який вони висвітлюють свою нинішню роботу, не є агітацією. Однак при цьому треба чітко дотримуватися межі. Відверті заклики голосувати за ту чи іншу людину або партію у будь-якому разі є порушенням. Також забороняється примушувати своїх підлеглих займатися агітацією, а також використовувати для передвиборчої кампанії службові ресурси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Строковиків та в'язнів позбавили права голосу на місцевих виборах

Депутатам обласних, районних та міських рад на виборах доведеться перемагати двічі

Забороняється розміщувати агітаційні плакати на державних установах, об'єктах культури, а також у місцях, де вони заважають дотримуватися правил дорожнього руху. Але як пояснив начальник управління правового забезпечення, природокористування та земельних відносин виконавчого апарату Харківської обласної ради Валерій Даугуль, на практиці ліквідувати такі порушення буде важко.

- Органи місцевого самоврядування і виконавчої влади за зверненням виборчих комісій зобов'язані надати приміщення, придатні для проведення публічних заходів передвиборної агітації. При цьому територіальна виборча комісія має забезпечити рівні умови для всіх партій і самовисуванців, - сказав Валерій Даугуль. - Також з 2014 року зберігається норма про те, що встановлення агітаційних наметів не є формою проведення масових зібрань, а тому для цього вже не треба отримувати спецдозвіл.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта