Даєте своє майно у користування? Не забудьте укласти договір

25.11.2014 11:27 Влада
Якщо хочете дати у користування свій будинок, квартиру або авто, спеціалісти рекомендують оформляти це документально.

Фахівці радять у таких випадках оформлювати договір позички. Цей документ часто застосовується у відносинах між фізичними особами, які надають одна одній речі для побутового використання, у відносинах між фізичними особами та юридичними особами, у благодійництві та в багатьох інших випадках.

За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом установленого строку (ч. 1 ст. 827 Цивільного кодексу України). Документ є безоплатним.
– Договір позички істотно відрізняється від інших цивільних договорів. Нюанси полягають у тому, що майно передається користувачу в тимчасове володіння та користування. За договором позички передаються тільки неспоживні речі, щоб потім користувач зміг повернути ту саму річ, – наголошує державний нотаріус Шостої Харківської державної нотаріальної контори Тетяна Абрамченко.

На деякі речі договір позички між фізичними особами може укладатися усно. А от між юридичними особами або між юридичною та фізичною особою він укладається у письмовій формі. Нотаріальному посвідченню підлягають договори позички будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на три і більше років, а також позички транспортного засобу.

Під час укладення угоди в документі потрібно обов’язково зазначити сторони договору, місце проживання або місцезнаходження, ідентифікаційний номер – для фізичних осіб та ідентифікаційний код за даними ЄДРПОУ – для юридичних осіб. Також треба визначитися з предметом договору. Окрім цього, позичкодавець має представити документи, що підтверджують право власності на вказане майно. Проводиться вартісна оцінка майна, щоб у разі його знищення знати вартість для визначення розміру відшкодування. Також прописуються строки і місце виконання договору, права й обов’язки сторін та інші умови, установлені за домовленістю сторін.

– Посвідчення договорів позички будівлі, іншої капітальної споруди (їх частин) проводиться державними та приватними нотаріусами за місцезнаходженням нерухомого майна. А от позички транспортного засобу посвідчуються нотаріусами незалежно від місця реєстрації транспортного засобу. Якщо майно, що передається у позичку, перебуває у спільній сумісній власності подружжя, то потрібна письмова згода іншого з подружжя. У разі, якщо в особи немає чоловіка (дружини), вона подає відповідну заяву, у якій зазначає, що майно не є спільною сумісною власністю. Взагалі при укладанні договору позички позичкодавець зобов’язаний повідомити користувача про всі права третіх осіб на майно, – акцентує Тетяна Абрамченко.

Також фахівець зазначила, що договори позички майна, яке є предметом укладеного договору, посвідчується нотаріусом тільки за наявності згоди позикодавця про передачу майна в наступну позичку. Речове право на нерухоме майно підлягає державній реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ст. 182 Цивільного кодексу України). У разі розірвання договору позички сторона-ініціатор має повідомити другу сторону в термін не пізніше, ніж за сім днів.

Юлія Міронюк, матеріал з газети "Слобідський край" №137 від 15.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта