Де взяти кошти на децентралізацію?

09.09.2014 06:37 Влада
spb30.ru spb30.ru
Децентралізація влади – це не тільки важливий, але й «дорогий проект». Причому шукати гроші на регіональний розвиток місцевим громадам доведеться самостійно. На щастя, нам є в кого вчитися.

Не може бути реформ наполовину

За всі роки незалежності України розмов про децентралізацію влади було дуже багато. Але реальні кроки в цьому напрямы почали робити тільки цього року.

Які нові можливості регіонального розвитку може принести децентралізація влади, та як вирішити проблеми державної регіональної політики, обговорювали, зокрема, на VI Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!».
На думку учасників дискусії, реалізація цих реформ має складатися з двох частин. Перша – глибинні реформи, пов’язані зі змінами до Конституції. Президент вніс до Верховної Ради проект змін до Основного Закону, де передбачено фундаментальні засади територіальної організації влади розширення повноважень органів місцевого самоврядування. Друга частина – прийняття законопроектів, які можна і необхідно приймати в рамках чинної Конституції, щоб не зупиняти розвиток країни. Пакет цих законопроектів має бути прийнято якомога скоріше.

До речі, Закон «Про співпрацю територіальних громад» уже ухвалено Верховною Радою і підписано Президентом. Також у першому читанні Верховної Ради перебуває проект закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Окрім того, нещодавно було прийнято Закон, що ратифікував додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування, чим розширив права громадян на участь у місцевому самоврядуванні.
Але багато питань, особливо ті, що стосуються змін Бюджетного, Податкового та Митного кодексів, нині на стадії підготовки та обговорення.

Не може бути половинчастих реформ. Треба рухатися вперед. Реформа місцевого самоврядування і територіальної організації влади – це не тільки реформа устрою держави, а й реформа в економічній сфері, і зміна свідомості та нашого ставлення до влади, переорієнтація на взаємодію влади, громадян, бізнесу, вирішення найширшого спектра питань, – вважає президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. 

Ресурси не вічні

Коли йдеться про децентралізацію влади, потрібно розуміти, що це дуже дорогий «проект». Значно дорожчій, ніж управління країною з центру. Де брати гроші? Якщо європейські країни мають можливість користуватися структурними фондами ЄС, а це 325 млрд євро на 7 років, то Україна поки що – ні. Наприклад, поляки на фінансування регіонального розвитку отримають 70 млрд євро. Підтримка ж нашій країні для реалізації державної стратегії регіонального розвитку складає 55 млн євро. Щоб ці гроші йшли на підтримку прибуткових галузей економіки, потрібно спочатку реформувати Державний фонд регіонального розвитку, бо він сьогодні дозволяє фінансувати лише реконструкцію або будівництво певних соціальних будівельних об’єктів: садочків, шкіл, лікарень тоощо.
Сьогодні основним джерелом наповнення обласного бюджету є оренда або продаж комунального майна, а це майно з часом закінчується. Фактично наші регіони не мають власного розвиткового ресурсу. Є велика надія, що ті зміни до бюджетного кодексу, які подали в частині децентралізації, якісь податки будуть розщеплюватися, тоді з’являться можливості здійснювати розвиток регіону місцевою владою, – підкреслив заступник керівника проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку України» Юрій Третяк.

Боротися за інвестора

Одним з джерел фінансування регіонального розвитку можуть бути прямі іноземні інвестиції. Харків за цим чинником посідає четверте місце – понад 2 млрд доларів залучених іноземних інвестицій. На жаль, через події на Сході країни ці показники надалі зростати не будуть.

– За інвестора потрібно боротися, створювати вигідні для нього умови. Це і контакти з обласною владою, місцевим бізнесом. Найголовнішу інформацію нові інвестори отримають від тих, хто вже працює у регіоні. У цьому плані Харківщина виділяється позитивним чином, – запевнив директор Департаменту інвестиційної політики та регіонального розвитку Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Василь Федюк.

Наразі створено декілька інструментів, які дають можливість представити інвестиційний потенціал кожного регіону. Це і інвестиційні паспорти регіонів, й індустріальні парки. Взагалі розроблено 25 концепцій, три з яких – на Харківщині. Усі ці дані представлено в електронній інвестиційній карті, з якою інвестор може ознайомитися в будь-якій частині земної кулі, що значно заощаджує час і гроші.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №108 від 09.09.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта