Децентралізація на папері. Чернов закликав Гройсмана ухвалити конкретний план

16.05.2014 10:55 Влада
http://www.sq.com.ua/ http://www.sq.com.ua/
Голова Харківської облради хоче у найкоротші строки завершити процес децентралізації влади в Україні.

У четвер, 15 травня, у ході селекторної наради під головуванням віце-прем’єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана керівники всіх областей України вкотре обговорювали концепцію децентралізації. Суть реформи полягає у максимальній передачі повноважень і фінансових інструментів для їх реалізації на місця.

Читайте також: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ВЛАДИ ДЛЯ ХАРКІВЩИНИ: ЯКІ ПОДАТКИ ЗАЛИШАТЬСЯ РЕГІОНУ

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, заявив, що з процесом децентралізації не можна зволікати — основні принципи реформи треба втілити у життя вже за півроку після прийняття закону. Крім того, необхідно прописати повноваження органів місцевого самоврядування у Конституції, а також створити національний план дій з впровадження Концепції реформи місцевого самоврядування.

- Я наполягаю і ще раз вношу пропозицію, щоб ми мали або національний план дій, або дорожню карту з впровадження Концепції реформи місцевого самоврядування. Щоб до цього документа долучити керівників парламентських фракцій, які мають поставити підписи. Цей документ повинен бути публічним, щоб громадськість контролювала цей процес, - сказав Сергій Чернов.

Довідка. Згідно з концепцією децентралізації влади в Україні, яку у квітні схвалив уряд, в Україні мають зникнути обласні і районні державні адміністрації. Замість них з'являться обласні і районні виконавчі комітети, а також виконкоми ради громади. Базовий рівень всіх компетенцій пропонується передати саме на рівень громад. Там будуть вирішуватися питання місцевого економічного розвитку, розвитку і утримання місцевої інфраструктури, питання забудови територій, соціальної і первинної медичної допомоги, освіти, культури, спорту, муніципальної міліції, яку планують створити, і т. д. Району відійдуть повноваження з утримання об’єктів спільної власності територіальних громад, транспортна інфраструктура районного значення, забезпечення надання вторинної медичної допомоги, виховання та навчання дітей у школах-інтернатах загального профілю. На регіональний рівень передадуть повноваження стосовно транспортної інфраструктури регіонального значення, спеціалізованих закладів охорони здоров’я і середньої освіти, утримання об’єктів спільної власності. Також обласні виконкоми відповідатимуть за планування регіонального розвитку з тим, щоб кожна громада мала можливість для реалізації.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта