Дев'ять кримінальних справ щодо економічного насильства над дитиною порушили на Харківщині

21.11.2012 14:36 Влада
У 2011 році у Московському районі Харкова згоріли дві дитини.

Батьки зловживали спиртним, не займалися вихованням дітей, залишили їх самих удома. Через саморобний обігрівач у квартирі сталася пожежа і діти загинули. Батьків заарештували.

З точки зору Закону, позбавлення майнових прав або їх обмеження, відмова в грошах на їжу, теплий одяг, засоби гігієни чи ліки, витрачання сімейних коштів однією людиною, що прирікає родину на голод і злиденне існування, – є економічним насильством у родині.

Згідно з Кримінальним кодексом України, це «Злісне невиконання батьками обов’язків по догляду за дитиною» (ст. 166), а згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення – «Невиконання батьками обов’язків по вихованню дітей» (ст. 184).

Як каже оперуповноважений відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України у Харківській області Костянтин Шеремет, цього року за ст. 166 КК України в області було порушено дев’ять кримінальних справ. Покарання за злочин – обмеження або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

– Випадків економічного насильства у нас фіксується найменше, бо пересічні громадяни не дуже розуміють, що це. Діти часто запитують нас: якщо батьки не дають грошей на новий мобільний телефон або іншу дорогу річ, чи є це економічним насильством? Ми кажемо, що ні. Економічне насильство – це коли батьки або опікуни не створюють умов для забезпечення життєвих потреб дитини: їжа, одяг, шкільне приладдя тощо, – пояснює головний спеціаліст Головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської облдержадміністрації Наталія Сухорукова.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №138 від 17.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта