Дітей з ДЦП та синдромом Дауна почали брати у прийомні сім’ї на Харківщині

30.09.2013 15:00 Влада
Кожна сота дитина в Харківській області сьогодні сирота.

Протягом 2012-2013 років в Україні почала швидко розвиватися мережа прийомних сімей та будинків сімейного типу. Так, сьогодні в Харківській області використовуються всі можливості, щоб влаштувати дитину саме до прийомної сім’ї, а не до інтернатного закладу, пояснила під час прес-конференції 30 жовтня начальник Служби у справах дітей Харківської облдержадміністрації Тетяна Печерських. За її словами, цього року лише одна дитина в регіоні потрапила до інтернату. Раніше ж 50 % дітей позбавлених батьківського піклування виховувалися саме в закладах інтернатного типу.

Зменшилася за останні роки кількість сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

- В Україні 92 тис дітей - сироти або позбавлені батьківського піклування. В Харківській області сьогодні 4 667 таких дітей, - розповіла Тетяна Печерських. - Практично щороку кількість цієї категорії дітей в регіоні зменшується приблизно на 100-150 осіб.

Соціальне сирітство зменшилося завдяки попереджувальній роботі соціальних служб, які приділяють пильну увагу сім’ям, що опинилися у складних життєвих обставинах (де батьки втратили роботу, або ж батьки чи діти інваліди тощо).
Таким сім’ям надають психологічну, соціальну та матеріальну допомогу.

Тим не менше, щороку в регіоні сиротіє близько 700 дітей. За останні дев’ять місяців без батьківського піклування залишилися 483 дитини. Загальний рівень сирітства в Харківській області складає 1,1 %, тобто кожна сота дитина в регіоні — залишилася без піклування батьків.

Пріоритетною формою влаштування сироти сьогодні на Харківщині залишається усиновлення. Протягом цього року в регіоні усиновили 103 дитини: 92 — громадянами України, решта - іноземцями (громадянами США, Італії, Франції).

Найбільше, за словами Тетяни Печерських, було усиновлено дітей віком до одного року, тому що українського усиновителя більше цікавлять маленькі діти.
Так, сиріт віком до шести років в області всього 9 %.

- Через це для нас сьогодні актуальне питання — не лише піклування про маленьких дітей, яких, як правило усиновлюють, а й тих дітей, які осиротіли у більш старшому віці, особливо дітей, які осиротіли групами, тобто братів і сестер, - пояснила Тетяна Печерських.

Якщо між дітьми є родинні зв’язки, їх намагаються віддати до будинків сімейного типу, аби не розлучати.

Цього року в області завдяки соціальним ініціативам президента України створили 14 будинків сімейного типу. Туди передали на виховання 128 дітей. До кінця року планується влаштувати ще близько 30 дітей до будинків сімейного типу.

До речі, як повідомила Тетяна Печерських, сьогодні громадяни України уже не бояться брати на виховання у будинки сімейного типу та до прийомних сімей дітей, що мають синдром Дауна, ДЦП, хворих на СНІД тощо. Раніше ж дітей з таким хворобами в Україні усиновлювали лише іноземці.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта