Для двох тисяч переселенців з Донбасу підшукали житло на Олексіївці у Харкові

27.02.2015 06:56 Влада
Харківська влада збирається допомогти переселенцям з Донецької та Луганської областей з житлом, створивши при цьому унікальний і актуальний для України бізнес-проект.

Для потреб переселенців обласне керівництво хоче віддати дитячий туберкульозний клінічний санаторій на Олексіївці, в якому на сьогоднішній день оздоровлюють 80 дітей з 400 можливих. Персонал ж самого санаторію пропишуть в іншому, більш компактному, місці.

Згідно з проектом Регіонального центру з інвестицій та розвитку, в установі на Олексіївці можна розселити до 2000 чоловік. Зокрема, в п'яти корпусах закладу планують поселити близько 1000 чоловік. При цьому в окремій будівлі також організовують санаторій для людей похилого віку на 300 осіб. Ще 600 проживатимуть сім'ями в приміщеннях, розрахованих на проживання 3-6 чоловік. Крім того, на восьми гектарах території, прилеглої до будівель, в центрі хочуть розмістити 200 швидкомонтованих будинків, де зможуть жити ще 1000 переселенців.

Спочатку на реалізацію цього проекту планували виділити близько двох мільйонів євро, які хотіли отримати від Євросоюзу в якості гранту за перемогу в конкурсі проектів. Тепер же в Центрі з інвестицій та розвитку вирішили піти іншим шляхом: реалізувати плани у форматі державно-приватного партнерства. Суть його в тому, що всі витрати по проекту візьмуть на себе інвестори, які натомість отримають у користування санаторій з прилеглою територією. Співпраця відбуватиметься на умовах самоокупності.

"Розміри комплексу дозволяють організувати в ньому, наприклад, їдальню, пральню та інші види сервісу. Частина з них буде безкоштовною для переселенців, але такі об'єкти, як, наприклад, аптека чи магазин, будуть платними, - пояснює Дудка. - Крім того, там буде працювати автотранспортне підприємство, яке дасть роботу переселенцям з водійськими правами ".

Як запевнили в Департаменті охорони здоров'я ХОДА, в санаторії не проходять реабілітацію діти з відкритою формою туберкульозу. Тому селити в ньому здорових людей небезпечно. Втім, у Регіональному центрі з інвестицій та розвитку пообіцяли спочатку провести дезінфекцію всіх приміщень за європейськими стандартами і тільки потім почати будівельні роботи.

"Якщо проект затвердять і знайдеться інвестор, всього лише місяць знадобиться на дезінфекцію і переїзд санаторію, - говорить Олександр Дудка. - А вже після туди можуть в'їхати переселенці і почати брати участь у будівництві, отримуючи за це гроші. Адже ми хочемо створити не просто нічліжку, але й робочі місця ".

Самі переселенці, яким вже не вистачає місця у Харкові та області, новому житлу лише раді. Але ось ідея заселитися в санаторій, де проходили реабілітацію люди з туберкульозом, їм не сподобалася.

Джерело: Сегодня
Автор: Администратор сайта