Добкін може не відкрити полювання через африканську чуму свиней

18.10.2013 13:06 Влада
http://zverki.org/ http://zverki.org/

Шість свиней загинули у приватному господарстві мешканця Дергачівського району.

Сьогодні у ході екстреної наради голова ХОДА Михайло Добкін розповів, що трупи свиней знайшли у селі Безруки Дергачівського району 10 жовтня. Господар намагався приховати, що у його господарстві відбувся падіж свиней.

- За порадою посадових осіб, які приховали даний факт, свині були поховані, - розповів Михайло Добкін. - Не повідомили про цей випадок вчасно і Державну службу ветеринарної медицини. Залишити це без покарання ні в якому випадку не можна.

Трупи свиней виявили після того, як у сільську раду надійшов анонімний дзвінок про те, що тіла мертвих тварин привезли до річки на зеленій Ниві.

Спеціально створена комісія з’ясувала, що власник свиней - головний агроном господарства при виправній колонії №109.

Як розповів директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Віталій Панов, власник спочатку загорнув тушки свиней у целофан, відвіз тіла до берега Лопані та залишив в очереті. Через кілька днів він закопав свиней неподалік села Безруки.

Як пояснив потім сам власник тварин, перепоховання він здійснив після того, як його викликали до міліції.

У ході експертизи було встановлено, що свині не були хворі на африканську чуму свиней. У тварин було лише харчове отруєння. У господарстві залишилося ще шестеро свиней. Обстеження показали, що вони здорові.

Попри це губернатор виказав занепокоєння щодо можливих спалахів африканської чуми свиней на Харківщині. Так, на вихідних у кожному районі області буде проведений санітарний обстріл диких свиней. Лише після того, як буде встановлено, що свині не мають захворювання, Михайло Добкін дозволить відкрити сезон полювання. Крім того, щотижня кожне мисливське господарство муситиме вбивати по одному дикому кабану та перевіряти, чи не хворіла тварина на чуму.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта