Газифікують понад десяток віддалених сел Харківщини до середини жовтня - М. Добкін

14.09.2012 13:04 Влада
http://dozor.kharkov.ua http://dozor.kharkov.ua
До середини жовтня планується забезпечити газопостачання у восьми найвіддаленіших селах Харківської області, ще сім-вісім об’єктів планують здати до кінця року.

Про це повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб.

За його словами, зараз роботи з газифікації ведуться там, де підключення газу планувалося декілька років тому, було підготовлено необхідні документи, але роботи з різних причин було припинено.

– Усі ці об’єкти, які ми зараз газифікуємо, залишкові – їх почали робити ще кілька років тому і кинули. Деякі стояли по шість-сім років, тому люди перестали вірити в те, що газ в їхніх населених пунктах колись усе ж таки буде, – зазначив Валентин Дулуб.

За словами Михайла Добкіна, у Харківській області є села, де договори з підприємствами газопостачання на газифікацію подвір’їв укладає невелика кількість мешканців. Це робить неефективними витрати на газифікацію всього села, тому роботу з населенням щодо газифікації необхідно посилити.

– Якщо у звичайній практиці близько 50 % будинків на момент уведення в експлуатацію в якомусь населеному пункті вже мають договори газифікації, то зараз у нас інша ситуація, – зазначив губернатор. – Наприклад, у селищі Приколотне понад тисячу будинків, і з них тільки трохи більше сорока господарів уклали договори на газифікацію.

На думку голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, роботу з газифікації можна оптимізувати, якщо створювати кооперативи.

– Хороша практика була в Зачепилівському районі, де спочатку створили кооператив, люди підвели газопровід низького тиску, а потім, як тільки ми виділили кошти, підключили високий тиск, – сказав Сергій Чернов. – Треба зробити саме такий акцент у роботі там, де вже зареєстровано кооператив і підготовлено документацію.

Як зазначив Михайло Добкін, у кожному селі є люди, які не мають коштів на газифікацію подвір’я. Їм необхідно допомогти.

– Газифікація коштує в середньому близько 10–12 тис. грн. У цьому разі людям необхідно допомогти, наприклад, підключити підрядників, і така робота в деяких населених пунктах уже проводиться, – сказав губернатор.

Нагадаємо, 15 серпня у селі Польова Дергачівського району керівники області взяли участь у святі на честь газифікації села. Блакитний вогник запалили губернатор Михайло Добкін, голова облради Сергій Чернов, голова Дергачівської райдержадміністрації Віталій Алексейчук.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта