Голови райрад та сільрад Харківщини можуть почати масово складати повноваження

29.04.2015 14:48 Влада
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
Днями Верховна Рада у першому читанні прийняла два законопроекти про службу в органах місцевого самоуправління і органах виконавчої влади. Документи прокоментував голова Харківської облради Сергій Чернов.

Окрім позитивних моментів документи мають низку недоліків, вважає Сергій Чернов. І в першу чергу мова йде про пункт, який забороняє співробітникам органів місцевого самоврядування отримувати одночасно пенсію і зарплату.

Так, лише в Харківській області 22 % посад голів місцевих рад обіймають пенсіонери. Ще більший відсоток літніх людей працює секретарями місцевих рад.

- Сьогодні ми зіткнулися з тим, що в багатьох населених пунктах люди починають ставити для себе на перший план ні довіру громади, ні відповідальність, яку вони взяли на себе, а матеріальну сторону. Адже часто пенсія буває набагато більшою, ніж зарплата співробітників органів місцевого самоврядування, - сказав Сергій Чернов.

Міський голова Славутича нещодавно зібрав позачергову сесію і, будучи дуже компетентним посадовцем, професіоналом з великої літери, доктором наук в сфері місцевого самоврядування, склав свої повноваження. Разом з ним повноваження склали його перший заступник і секретар міської ради. Мер сказав, що обирає пенсію, бо боїться, що вже завтра в Україні зроблять її перерахунок, а служба в органах місцевого самоуправління може бути знівельована.

Подібні настрої вже поширилися і на Харківську область. Зараз низка голів місцевих рад вже на межі того, щоб скласти свої повноваження, однак поки що їх вдається вмовити не робити цього.

На думку Сергія Чернова, така політика призведе до того, що багато професіоналів, які працюють в місцевому самоврядуванні, просто підуть. Замінити ж їх не завжди є ким. І якщо у великих мегаполісах ситуація не така критична, то для сільської місцевості це стане величезною проблемою.

- У селі на службу в органах місцевого самоврядування попиту немає, навіть на посаду сільського голови, - додав Сергій Чернов. - Такі проекти просто законів видавлюють підготовлених людей.

Голова Харківської облради також розповів, що наразі робоча група, яку він очолює, готує низку зауважень до законопроектів. Зокрема, пропонується не скасовувати співробітникам органів місцевого самоврядування пенсію, а лише урізати цю частину доходів на 15 %.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта