Харківщина онлайн: чиновники відверто розповіли, що робиться у районах

28.11.2013 14:14 Влада
http://ru.wikipedia.org/ http://ru.wikipedia.org/
Чим живуть сьогодні в районах, розповіли очільники райдержадміністрацій журналістам під час скайп-марафону в рамках Днів відкритості Харківської області.

Аграрні успіхи

Розпочав марафон Балаклійський район. За підсумками цього року в ньому вироблено промислової продукції на 5,6 млрд грн, що складає 12 % від загального обсягу промисловості Харківщини. Також майже 5,5 тис. голів нараховує нині «районне стадо» великої рогатої худоби, його поголів’я в сільськогосподарських підприємствах збільшилося. Голова райдержадміністрації Іван Столбовий також відповів на запитання журналістів щодо долі двох недобудов, які перебувають на балансі Балаклійського цемзаводу.

– Споруди, а це два сорокап’ятиквартирні будинки, готові на 90 %. Підприємство само не готове завершити їх. Зараз здійснюють розрахунок вартості цих будинків. Шукатимемо інвесторів, які введуть житло в експлуатацію, – зазначив Іван Столбовий.

Близнюківський район також похвалився унікальними успіхами в сільському господарстві. Так, місцеві аграрії цього року зібрали нечуваний для району врожай зернових – понад 200 тис. тонн.

– Такого в районі ніколи не було. У результаті Близнюківський район із 27 районів області посідає 13-те місце, у попередні роки ми були на останніх місцях, – повідомила голова Близнюківської райдержадміністрації Лідія Шулець.

Стабільно розвивається аграрна сфера і на Ізюмщині. Перший заступник голови Ізюмської райдержадміністрації Сергій Дуванський підкреслив, що цього року в районі зібрали понад 150 тис. тонн зерна, що майже на 30 тис. тонн більше, ніж минулого року, з них більше ніж 70 тис. тонн – озимина. У районних господарствах налічується 5145 голів великої рогатої худоби, зокрема 1800 – дійного стада. Також Сергій Дуванський розповів, що в районі було закуплено імпортну та вітчизняну сільськогосподарську техніку на суму більш ніж 2 млн грн.

У Золочівському районі розпочато будівництво елеватора потужністю 100 тис. тонн. Про його зведення розповів голова Золочівської райдержадміністрації Ігор Горішній.
Будувати зерносховище ще минулого року розпочала фірма «Синтал-Агротрейд». Уже виконано 25 % робіт – змонтовано бетонну основу для монтажу обладнання і місць для зберігання зернових і олійних культур. Також за підтримки цієї фірми в районі обіцяє з’явитися нова система зрошування.

Енергозбереження економить бюджет

У Богодухівському районі встановили універсальні котли, які можуть працювати як на вугіллі, так і на альтернативних видах палива: пелетах, дровах тощо. Альтернативним теплом уже обігріваються районний Будинок культури, поліклініка, банк, семиповерхова ЦРЛ, школа-інтернат і технікум. Економія районного бюджету нині складає 10 %.

– Хотілося б, аби виробництво пелетів було в нашому районі, адже в нас є сировина (вирощуємо багато зернових, а це солома), але поки інвесторів нема, – зазначив голова райдержадміністрації Володимир Бєлий. Очільник району також розповів, що в рамках модернізації місцевого полігону ТБО прокладуть дорогу, зведуть огорожі, створять протипожежну водойму, обладнають освітлення, встановлять сортувальну лінію, підстилаючу плівку, яка унеможливить забруднення землі. Ситуація із задимленням полігону буде виключена.

Про газифікацію найбільшого населеного пункту Борівщини, села Піски-Радьківські, розповів голова Борівської райдержадміністрації Микола Кравцов. Протягом шести років на газифікацію витрачено 8 млн грн. Нині її рівень становить 50 %.

На Зміївській ТЕС чекають модернізації. Про це розповів перший заступник голови Зміївської райдержадміністрації Юрій Бочаров. Наступного літа там установлять фільтр сіркоочищення від німецького виробника, що покращить стан екології у районі на 80 %. Установлення ще двох фільтрів – у планах на наступні роки. Вартість одного такого приладу – 90 млн грн. Частину грошей на його придбання виділить власне Зміївська ТЕС, частина надійде з бюджету селища Комсомольське.
Заступник голови Великобурлуцької райдержадміністрації Тамара Пащенко розповіла про долю місцевого сирзаводу. Поки що він повністю призупинив діяльність. Нині там працюють усього 22 особи.

– Усі інші, а це 57 осіб, звернулися до центру зайнятості. Деякі з них уже працевлаштувалися, четверо отримали ваучери на перекваліфікацію, одна людина відкрила свою справу, – розповіла Тамара Пащенко.

Є в районах і свої труднощі. Так, на Зачепилівщині відсутнє добре приміщення для місцевого ліцею.

– Зараз діти навчаються у приміщеннях, побудованих ще на початку ХХ століття. Для здійснення районної мрії – будівництва Зачипилівського ліцею – потрібно 25–30 млн грн. Ліцей будуватиметься за зразком модульної школи, що дозволить ввести заклад до експлуатації за 1,5–2 роки й розмістити 700 дітей, – розповіла керівник району Лідія Кобильська.

Коли завиє вовк?

Національний природний парк «Дворічанський» планує приєднати до своїх територій ще тисячі гектарів. Про це повідомив голова Дворічанської райдержадміністрації Сергій Радьков.

Національний природний парк «Дворічанський» сьогодні займає територію у 3,5 тис. га. Природну скарбничку планують розширити до більше ніж 10 тис.га. Таким чином, парк вийде за межі Дворічанського району. До нього приєднається частина крейдяних гір Куп’янщини.

– Сьогодні відбуваються погодження. Є люди, яким не подобається, що парк охороняється і що там забороняють полювання. Після вирішення всіх спірних питань документи надішлемо до Міністерства екології на затвердження плану розширення. Зараз у парку розвивається інфраструктура, з’являються нові туристичні стежини, – сказав Сергій Радьков.

Голова Дергачівської райдержадміністрації Андрій Руденко розповів, що в районі планується звести великий спорткомплекс. Уже розроблюється проект, виділено гроші, але на власне будівництво коштів поки не отримали.

Не відстає від розвитку зеленого туризму й Валківщина. Район кожного тижня приймає 5-6 туристичних автобусів з Харкова та інших областей.
– У нашому районі є декілька об’єктів, які внесено до програми розвитку туризму на Харківщині, а також ведеться розробка туристичних маршрутів, – розповів голова Валківської райдержадміністрації Олександр Холодний.

А от Вовчанськ невдовзі прикрасить пам’ятник символу району – вовку. Про це повідомила заступник голови Вовчанської райдержадміністрації Наталя Гордієнко. Нині в місцевій газеті «Хлібороб» оголошено конкурс серед населення на найкращий ескіз. Наступного року у травні планується встановлення скульптури. Найкращий ескіз обере компетентне журі. Для виготовлення скульптури планують отримати спонсорську допомогу від місцевих товаровиробників.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №142 від 28.11.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта