Харківська обласна рада хоче розповідати про свою діяльність двома мовами

29.08.2012 08:48 Влада

Харківська облрада на сесії 30 серпня розгляне питання про першочергові заходи щодо реалізації в Харківській області закону України "Про засади державної мовної політики".

Як зазначається у проекті, потрібно "довести до відома громадян, що на території Харківської області російська мова є регіональною", повідомляє сайт облради.

У зв'язку з цим, зокрема, акти місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування повинні прийматися на державній або російській мовах та офіційно публікуватися на цих мовах. У роботі, діловодстві і документації місцевих органів державної влади і місцевого самоврядування може використовуватися російська мова. Також необхідно, щоб посадові особи володіли і державним, і російською мовою і вільно спілкувалися з російськомовними відвідувачами. Громадянам гарантується право на здобуття освіти державною та російською мовами, право вільного використання російської мови у сфері наукової діяльності та культури.

За даними облради, офіційна інформація про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування повинна поширюватися на державному та російською мовами. Маркування товарів та інструкції щодо їх застосування теж повинні виконуватися двома мовами. Облрада також планує встановити, що на території області друкована продукція службового та ужиткового користування (бланки, форми, квитанції, квитки тощо), яка поширюється держструктурами і органами місцевого самоврядування, може видаватися як на українській, так і на російській мовах. 

Автор: Администратор сайта