Харківське СІЗО ізсередини: ремонт у камерах, суд через відео та бібліотека (ФОТО)

28.11.2013 09:24 Влада
фото Катерини Терещенко фото Катерини Терещенко
На території Харківського слідчого ізолятора управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області розташовано шість режимних корпусів.

Сьогодні тут перебувають як дорослі правопорушники, так і неповнолітні, усього близько 1500 чоловік. При плановому наповненні СІЗО розрахований на близько 3000 осіб.

За останній рік тут проведено поточні ремонти камер і слідчих кабінетів, камер для хворих на туберкульоз, відремонтовано трубопроводи інженерних мереж і проведено капітальний ремонт одного з найстаріших корпусів. Повністю модернізовано п’ять камер в одному з корпусів. У жіночому блоці обладнано камеру для вагітних і матусь із дітьми. Сьогодні пенітенціарії намагаються застосовувати європейські стандарти утримання в СІЗО, адже люди, які тут перебувають, обмежені у свободі, але не у правах.


– У корпусах, де утримуються неповнолітні, а також хворі на туберкульоз, є гаряча вода. За графіком постачається гаряча вода й в жіночій блок, – розповідає начальник Харківського СІЗО Валерій Пісклов. – Так, не можна сказати, що всі наші камери в ідеальному стані, є, звісно, такі, що потребують ремонту. Але в цьому напрямі ведеться робота.


Відтепер на території Харківського СІЗО можна проводити і трансляцію судового засідання. У цьому році разом із завершенням ремонту слідчих кабінетів у них було встановлено п’ять систем, що дозволяють проводити засідання суду за допомогою відеозв’язку. За словами начальника управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області, такі системи є ще у трьох установах Харківської області.


– Ці системи значно полегшують нашу роботу, адже ми маємо можливість зв’язатися із судами багатьох областей України, – каже Євген Бараш. – Харківський СІЗО провів уже 58 таких відеозасідань. А всього по області їх проведено 120.


У СІЗО вжито також заходів щодо негайного медичного реагування в разі виникнення непередбачених ситуацій із здоров’ям тимчасово ув’язнених. Так, у медичній частині слідчого ізолятора впровадили систему транстелефонної електрокардіографії «Телекард». Медичні працівники СІЗО за допомогою новітньої системи можуть консультуватися з колегами із обласних і міських лікарень. Кардіограма хворого передається в телефонному режимі до медичного закладу, де є апарат функціональної діагностики. Сьогодні також відремонтовано аптеку СІЗО, звідкіля медикаменти розподіляються в усі пенітенціарні заклади області.

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №141 від 26.11.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта