Харківські мами для артемівських дітей. Як адаптуються малюки у сиротинці (ФОТО)

17.02.2015 07:28 Влада
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Майже шість годин в дорозі – і 45 дітлахів з артемівського спеціалізованого будинку дитини в повній безпеці. Маленьких переселенців прийняв харківський обласний будинок дитини № 3.

П’ятниця 13-го видалася страшною для жителів Артемівська. Бойовики з тяжкої артилерії обстріляли мирне місто. Ракети влучили в район школи № 4. Внаслідок обстрілу загинуло двоє людей, у тому числі хлопчик, що навчався у другому класі. Його неповнолітня сестра та ще четверо людей ушпиталено. Загалом серед поранених троє дітей шести – восьми років.

У той же вечір вихованців артемівського будинку малюка евакуювали подалі від обстрілів – у Харків. О восьмій вечора автобуси з дітлахами в супроводі ДАІ виїхали з міста, а о другій годині ночі були вже на місці призначення. Евакуйованих дітей зустрічали представники Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації та адміністрації обласного будинку дитини № 3. Зараз складаються медичні плани роботи з дітьми.


– У суботу до нас надійшли 45 дітей з Артемівська. Дев’ятеро з них у віці до року, всі інші – до п’яти років. Майже всі діти мають якісь захворювання (переважно неврологічні діагнози різного ступеня тяжкості). Деякі з вихованців потребували стаціонарного лікування, тож зараз троє діток перебувають в обласній дитячій лікарні. Вони вже одужують. Думаю, що завтра ми їх заберемо, – розповів заступник головного лікаря з медичної роботи обласного будинку дитини № 3 Костянтин Землянський.

Обласний будинок № 3 вже не вперше відчиняє свої двері для маленьких втікачів від бойових дій на Донбасі. Минулого року заклад прийняв у себе сімох дітлахів з Краматорська. Лікар згадує, що у тих дітей майже місяць пішов на адаптацію. Малеча з Артемівська «обжилася» на новому місці значно швидше.

– Зараз психологічний стан дітей, що надійшли до нас у суботу, нормальний, – зазначає Костянтин Землянський. – Вони несподівано легко перенесли екстрений переїзд. Перша ніч і наступний день були досить важкими в основному через збій режиму. У неділю ситуація покращилася, діти швидко адаптувалися.

Та й з документами у нової малечі, на відміну від евакуйованих краматорців, усе гаразд. Усі мають при собі як юридичні, так і медичні папери. Окрім цього у кожної дитини була бірка з ім’ям на руці. Зараз такі «відмітні знаки» залишилися лише у грудничків.
– Малеча перебуває в нас третій день. Полегшує їх адаптацію те, що вони всі разом. Ми відразу ж оточили дітей турботою та увагою, нас уже мамами почали називати, – розповідає старший вихователь Марія Корнієнко.

– Мене вчора наздоганяє хлопчик, протягує мою шапку й каже: «Мамо, ти забула!», – згадує вихователь Тетяна Ісаєнко. – Для цих діточок усі жінки в білих халатах – мами.
На карантині діти перебуватимуть 21 день, а потім почнуть спілкуватися з іншими вихованцями закладу. Зараз в установі перебуває 95 діточок, у цілому ж місць – лише 100. І для того, щоб заселити донбаських малюків, харківським крихіткам довелося поступитися місцями.

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта