Харківські призовники служитимуть в інших областях України. Причини

03.09.2014 12:58 Влада

Стартувала осіння призовна кампанія. Перші повістки вже дойшли до адресатів. Залишилося, щоб Кабмін ухвалив відповідну постанову, тоді буде зрозуміло яка необхідна загальна кількість призовників.

Поки ж воєнні комісаріти орієнтуються на план весняного призову - 2250 чоловік, та запевняють, що ніхто з новобранців не потрапить до зони АТО.

Читайте також: У ХАРКОВІ РОЗРОБЛЯЮТЬ ПЛАН ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ МІСТА
                      ХАРКІВ ПРОВАЛИВ МОБІЛІЗАЦІЮ ТЕХНІКИ, ЛЮДИ ХВОРІ. ЯК ПРОСУВАЄТЬСЯ НАБІР ДО ЛАВ АРМІЇ
                      ЧИ МОЖНА ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ З ХАРКОВА

- В яких обсягах буде відбуватися призов в Харківській області, поки сказати важко, приблизно в районі 2 тис. призовників. Строковики не проходитимуть службу в зоні АТО. Призов потрібен для того, щоб провести ротацію солдат, які вже і так служать на 5 місяців довше, - звітував заступник військового комісара харківського обласного військкомату, полковник Юрій Калгушкін.

Війсковий розповів, що під час весняного призову були виконані усі планові завдання, окрім останнього - відправки призовників у військові частини. Але восени цей етап буде обов’язково завершено.

У вересні, в період підготовчої роботи, в військкоматах вивчатимуть медичний стан та морально-вольові якості призовників, також будуть спілкуватися з їх близьким оточенням. Далі на кожного строковика буде складатися відповідна характеристика, виходячи з якої визначатиметься рід військ, в якому служииме солдат. Також будуть враховуватись й отримані на «гражданці» спеціальності.

А починаючи з 8 жовтня до кінця листопада проходитеме останій етап - відправки для комплектування військових частин Збройних сил України, Національної гвардії та Державної спеціальної служби транспорту.

- Зараз в першу чергу призоватимуть тих, хто пройшов комісії в травні-червні, але не був відправлений у частини. Але треба пом’ятати, що 25-30% від цього числа поступили до вишів на денну форму навчання. За ст. 17 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» відстрочка надається на весь період навчання у вузі з щорічним підтвердженням від учбового закладу, - зауважив Юрій Калгушкін.

До речі, вік та строк призовник не змінилися: 18-25 років, 9 місяців — для строковиків, які мають вищу освіту, та 12 місяців для інших.

Служба проходитеме екстериторіально, тож в Харкові і області ніхто служити не буде. Події в Луганській та Донецькій областях показали, що близькість будинку і рідних може негативно вплинути на проходження служби: були випадки дезертирства, коли солдати переходили на бік "ЛНР" і "ДНР".

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта