Хто має право на квартиру після смерті власника: діти або цивільна дружина?

10.02.2015 13:36 Влада
stroyobzor.ua stroyobzor.ua
Читачка "СК" Оксана Башкенко з Лозової звернулася у редакцію за допомогою.

"У грудні 2014 року в мене раптово помер батько, він проживав у м. Лозова. Після смерті в нього лишилась однокімнатна квартира. У цій квартирі він проживав із співмешканкою більше ніж 15 років (у співмешканки є своя квартира, у нашому ж місті, де вона й зареєстрована). Спільних дітей у них не було. Заповіт на квартиру батько не склав. Чи можу я претендувати на квартиру батька? Заздалегідь дякую", йдеться у листі.

По допомогу «СК» звернувся до завідувачки Шостої Харківської державної нотаріальної контори Ольги Головащенко, яка пояснила, що згідно з українським законодавством (ст. 1223 Цивільного кодексу України) право на спадкування мають особи, зазначені в заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261–1265 ЦК.

У першу чергу, за словами експерта, право на спадкування мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті; той з подружжя, який його пережив; батьки.

Спадкоємець має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини вважається таким, що спадщину прийняв, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК (шість місяців), він не заявив про відмову від неї.

– Тобто, ви маєте право на спадщину за законом на квартиру вашого батька, – відповідає нашій читачці Ольга Головащенко. – Вам необхідно протягом шести місяців з дня відкриття спадщини (дата смерті батька) звернутися до нотаріуса за місцем відкриття спадщини (м. Лозова) із заявою про прийняття спадщини. Це може бути як Лозівська державна нотаріальна контора, так і приватний нотаріус цього нотаріального округу. При собі мати: свідоцтво про смерть батька, ваше свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб (у разі зміни прізвища), паспорт та ідентифікаційний номер, свідоцтво про розірвання шлюбу батька з вашою матір’ю, документи, що встановлюють право на квартиру, довідку про останнє місце проживання батька.

Після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини, при наданні всіх необхідних документів, пані Оксані має бути видане свідоцтво про право на спадщину на вказане майно.

Юлія Ковбей, матеріал з газети "Слобідський край" №13 від 31.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта