Конфлікт між автоперевізником та мобілізованими чоловіками під Харковом

09.04.2014 07:36 Влада
http://www.nr2.ru/ http://www.nr2.ru/
В Україні вже декілька тижнів триває часткова мобілізація. Хоча Верховна Рада й виділила армії додатково майже 7 млрд грн, однак фінансова проблема досі залишається гострою для українських Збройних Сил.

І одна з наболілих тем – транспортування військовозобов’язаних.

До редакції газети «Слобідський край» звернувся мешканець смт Коломак Олександр Олексієнко. У своєму листі чоловік просить розібратися у проблемі з автоперевізником. Так, вісьмох його земляків призвали до лав Збройних Сил у рамках часткової мобілізації. Коломаччани не проти служити. Проблема ж полягає у тому, що до Валківського міжрайонного військкомату, де чоловіки мають проходити навчання, треба щодня їздити аж за 30 км від дому. «...З фінансової сторони це дуже складно для бюджету сімей цих військовозобов’язаних», – пише у своєму листі Олександр Олексієнко.

Щоб якось вирішити проблему, мобілізовані разом зі своїм військовим комісаром звернулися до Коломацької райдержадміністрації – просили безкоштовно надати транспорт. У свою чергу, представники райдержадміністрації написали листа начальнику ПАТ «Валківське АТП № 16341» Наталії Тридуб. Районна влада просила автоперевізника протягом усього періоду мобілізації безоплатно возити людей з Коломака до Валок і назад, але отримала відмову. Така відповідь не на жарт обурила людей.

Кореспондент «СК» за сприяння начальника Управління Укртрансінспекції в Харківській області Валерія Лютого поспілкувався з Наталією Тридуб і дізнався, що насправді стало причиною відмови.

Річ у тому, що Валківський міжрайонний військкомат обслуговує два райони – Валківський і Коломацький. ПАТ «Валківське АТП № 16341" закріплене за Валківською райдержадміністрацією і зобов’язане виконувати лише її доручення. А от перевозити чи ні мобілізованих на прохання керівництва іншого району – справа добровільна, і фактично примусити автоперевізника робити це безоплатно ніхто не може.

– Ми закріплені за Валківською райдержадміністрацією і виконуємо всі її розпорядження щодо мобілізації районного військкомату. Наприклад, минулого тижня відвозили офіцерів запасу в Луганськ і Харків, днями перевозили 50 осіб у Нововодолазький район. І це ще не повний список, – розповідає Наталія Тридуб. – Коли надійшов запит на перевезення мобілізованих з Коломака, я звернулася до Валківської райдержадміністрації. Мені пояснили, що АТП не може бути закріплене за двома, трьома чи більше районами, і якщо воно транспортує людей, то має отримувати за це плату.

За підрахунками підприємства, враховуючи подорожчання паливно-мастильних матеріалів, збитки від перевезення мобілізованих з Коломака становитимуть близько 4 тис. грн за 45 днів. При цьому, за законом, військовозобов’язані на час проходження навчань мають жити в казармах при військкоматі, але задля економії коштів було прийнято рішення щодня їздити з дому. Виходить, що одні економлять, а інші мають отримувати збитки.

Ми також зв’язалися з головою Коломацької райради Оксаною Усань, яка взяла безпосередню участь у вирішенні конфлікту. Як з’ясувалося, врешті-решт ПАТ «Валківське АТП-16341» таки дало згоду на безоплатне перевезення мобілізованих.

– У понеділок, 7 квітня, ці восьмеро мобілізованих коломаччан ідуть у сектор з питань зв’язків з правоохоронними органами Коломацької райдержадміністрації готувати документи. Їм видадуть тимчасове посвідчення на безкоштовний проїзд до військкомату та назад до закінчення строку мобілізації, – розповіла Оксана Усань.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 42 від 08.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта