Квартплату в Україні піднімуть?

13.05.2013 06:53 Влада
http://podrobnosti.ua http://podrobnosti.ua
Гроші мають піти на ремонт дахів, сходів, ліфтів і труб.

Квартплата може подорожчати в середньому на 25 грн за однокімнатну квартиру, 30 - за двокімнатну і на 40 грн за трикімнатну, - пише Сегодня. У Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується платити додатково мінімум 50 копійок з кожного квадратного метра житлової площі. Тобто 22 грн доведеться доплатити, маючи у власності 45 квадратів.

- Коштів на утримання житлового фонду не вистачає. Будинки занедбані, інженерні мережі зношені, - пише у пояснювальній записці до свого проекту регіонал Євген Морозенко.

Депутат пропонує перераховувати додаткові гроші на спеціальний амортизаційний депозитний рахунок і направляти тільки на ремонт будинків та прибудинкових територій. Ухвалять законопроект, ймовірно, вже до кінця червня.

- Всі хочуть жити в комфортних умовах. Приємно бачити доглянуті клумби, пофарбовані фасади. Мешканці повинні приймати участь в цьому питанні, - підтримує свого колегу регіонал Михайло Чечетов.

Правда, 50 копійок за квадрат - далеко не межа: підсумковий розмір платежу будуть стверджувати місцеві ради.

- Так що може бути і більше, - вважає директор Інституту міста Олександр Сергієнко. - Як правило, гроші йдуть комусь у кишеню. Краще налагодити прямі відносини мешканців з ЖЕКами, щоб люди бачили, на що витрачають їхні гроші.

Інші вважають, що краще створювати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

- Ми самі стверджуємо розмір таких платежів. За три роки ціна не змінювалася - 3 грн за 1 кв. м. Гроші надходять нам на рахунок. Ми поміняли систему подачі води, трубопроводу, модернізовані всі ліфти, - розповів голова правління ОСББ «Політех» Костянтин Кальний. Втім, багато хто виступає проти введення і додаткового збору, і створення ОСББ.

Джерело: Сегодня
Автор: Администратор сайта