«Листковий пиріг» із льоду. Пастка для рибалок і ковзанярів

21.01.2015 15:13 Влада
Люті морози, різке потепління, знову «мінус» – такі зимові примхи можуть коштувати вам життя. За нинішньої погоди лід на водоймах приховує небезпеку, особливо для любителів зимової риболовлі та ігор.

Рибалки та діти – от дві основні категорій громадян, яким за нинішньої погоди потрібно звернути особливу увагу на безпеку перебування на річках, озерах, водосховищах. Саме вони частіше за все і провалюються під лід. Нерідко таке вимушене купання має як наслідок смерть потерпілого. На щастя, кажуть у Головному управлінні ДСНС України у Харківській області, початок року обійшовся без подібних жертв, чого не скажеш про початок зими: у перші її місяці в області потонуло шестеро людей, із них троє – діти. 

– Підступність криється у пошаровості льоду, – пояснює начальник відділу зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України в Харківській області Ігор Лупандін. – Міцний лід, потім шар снігу, знову примерзання... Виходить такий собі «листковий пиріг». Від плюсової температури лід стає крихким, тоншає не тільки зверху, а й знизу, де його ще підмиває і водна течія. Піти на дно можна й через лунки, які залишають рибалки.

За словами рятувальників, найпроблемнішими у цьому питанні є райони, якими протікає річка Сіверський Донець (Балаклійський, Зміївський, Ізюмський, Чугуївський райони). Часто нещасні випадки на водоймі трапляються і в селищі Есхар біля дамби. У Харкові в зоні підвищеної уваги рятувальників – Журавлівський гідропарк на Салтівці, Комсомольське озеро в районі Основи, штучна водойма в Дзержинському районі (по вул. Клочківській).

– Нерідко ми стикаємося з такими випадками, коли рибалки на гумових човнах підпливають до небезпечних ділянок водойми, де тріскається лід і піднімається рівень води. За таких умов вони потрапляють у біду – човен може перекинутися, – розповідає Ігор Лупандін.

За його словами, у зоні ризику й любителі зимової підводної риболовлі. А ще останнім часом, особливо в сільській місцевості, популярною стає екстремальна розвага: катання по крижаній ковзанці – ні, не на санках чи ковзанах, а на автомобілі! Нерідко рятувальники застають на кризі тих, хто хоче поганяти «на межі». Такі «ігри», попереджають фахівці, можуть призвести до гірких наслідків.

Також у зимовий період слід бути пильними й батькам, діти яких полюбляють свій вільний час провести на ковзанці, пограти в хокей тощо.

– Треба пам’ятати основні правила безпеки на льоду: завжди дивіться, куди ви ступаєте! – радить Ігор Лупандін. – Безпечно на тому льоду, який має товщину 15–17, до 30 см. Для цього йому потрібно 5–6 днів морозів. Уникайте місцин, де є рослинність, а також ті, де на кризі видно тріщини. При собі рибалкам рекомендується мати 15-метрову міцну мотузку. І не зловживайте спиртним!

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 8 від 20.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта