Матері-одиначки у Харкові: як дівчата шукають родичів та одружуються (ФОТО)

19.04.2013 08:18 Влада
фото Катерини Терещенко фото Катерини Терещенко
Як живуть жінки у Харківському обласному центрі матері та дитини, дізнавалася кореспондент «СК».

Маленькому Мегді скоро виповниться один рік. Свої перші кроки він робить у затишному будиночку в Люботині. Але цю домівку хлопець ніколи не назве своєю, бо ділить її ще з 10 такими самими дітлахами та їхніми матусями.

У Харківському обласному центрі матері та дитини перебувають жінки, які потрапили у скрутну життєву ситуацію та при цьому мають маленьку дитину або знаходяться на останніх місяцях вагітності. У Мегді та його матусі залишилось ще півроку перебування у Центрі, після чого їм потрібно буде шукати інший притулок.

- В нас перебувають жінки аж до виповнення їх дитині півторарічного віку, - розповідає директор Харківського обласного центру матері та дитини Микола Тимошенко. – Як правило, у 90% випадках це дівчата з сирітських будинків, які завагітніли та їм нікуди йти. Їх направляє до нас Обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

На даний момент в Центрі знаходяться 9 горе-матерів та 10 дітей. Кожен новий день у мешканок закладу нічим не відрізняється від попереднього: приготування їжі, прибирання та догляд за дитиною. Але викроїти час на заняття «для душі» теж вдається. Колишня вихованка Люботинського інтернату, 23-річна Алла хизується своїми картинами з бісеру:

- У мене вже є три роботи, але на їх виконання пішло багато часу, адже вся увага уходить на дитину.

Проживання жінок у центрі передбачає також роботу зі спеціалістами. У штаті працівників Центру матері та дитини є соціальний педагог, психолог та реабілітолог.

- До нас приходить ще дитина, а виходить вже справжня мама, - ділиться з кореспондентом «СК» реабілітолог Любов Шевченко. - Дуже шкода, що вони тут можуть знаходитись тільки до моменту, коли дитині виповниться 1,5 рочки. Ми ж їх тут обігріваємо, допомагаємо. Вони приходять і нічого не знають, вони ніколи пічку не бачили та граблів у руках не тримали. Що вже казати про навички догляду за дитиною.

Нещодавно у житті однієї з мешканок соціального закладу відбулась щаслива подія – її знайшла рідня з Одеси. Ще одна почала зустрічатися з чоловіком, до якого планує у найближчий час переїхати з дитиною.

У Центрі намагаються сприяти розшуку рідних та підтримувати зв'язок з селищними та районними радами, звідки потрапляють жінки. Але більшість з них ще не уявляють, що будуть робити за стінами Центру.

За статистикою останніх років, по Харківській області кількість жінок, що залишають після народження дітей, стрімко скорочується. Так, якщо у 2006 році таких горе-матерів нараховувалось близько 250, то сьогодні цей показник складає 120 жінок.

Катерина Терещенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта