Менше ув'язнених стане у Харківській області завдяки кодексу

06.09.2012 14:41 Влада
http://dfact.net http://dfact.net
Новий Кримінально-процесуальний кодекс України, що набуде чинностізавдяки 19 листопада 2012 року, дозволяє позбавитись тяганини із розгляду справ у суді. Це забезпечується новими нормами документу.

Про них розповів на прес-конференції начальник управління підтримання державного обвинувачення Прокуратури Харківської області Андрій Гончаренко. Одна з нових норм, яку описав законодавець — це “розумні строки розгляду справи”, які залежать від тяжкості справи, від того, як являються учасники справи на засідання суду, наскільки складні слідчі й оперативні дії.

 —  Для судового розгляду не визначено певного строку, як наприклад для слідства. Мається на увазі, що органи суду разом із обвинувателем повинні працювати плідно,  — пояснює начальник управління прокуратури. — Це залежить від якості проведення досудового слідства. Коли спливає 2 місяці слідства, а людина знаходиться під вартою, суддя повинен визначитися, чи потрібне подальше утримання під вартою, або все таки обрати інший запобіжний захід.

Однією з нових норм, що суттєво скорочують процес розгляду справи, за словами Андрія Гончаренка, є розгляд у суді “за спрощеним порядком”, про який може клопотатися прокурор.  Норма застосовується у випадку, коли підозрювана сторона визнає свою провину, погоджується з усім, а також погоджується  потерпіла сторона.
Також у Кодексі передбачені  угоди двох видів.

 —  Перша укладається між обвинуваченим і прокурором при визнанні вини, і може направлятися до суду. Якщо суд ні в чому не буде сумніватися, він виносить вирок з певним строком покарання. Другий вид угоди — між підозрюваною і скривдженою стороною. Якщо правопорушення було скоєне ненавмисно, обвинувачуваний в ході попереднього слідства визнав вину, відшкодував збитки потерпілій стороні, і остання просить суд не позбавляти волі звинувачуваного,  —  інформує Андрій Гончаренко.

До нововведень відноситься й можливість слухати справу у суді без потерпілого. Як говорить Андрій Гончаренко, це значно полегшує розгляд, якщо потерпілий декілька разів не з'являвся на слухання.

Розвантажити слідчі ізолятори від заарештованих осіб допоможе новий перелік запобіжних заходів, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом. Розробники документу відмовились від “підписки про невиїзд”, а “утримання під вартою” поставили на останнє місце. Всього передбачено п'ять запобіжних заходів: “особисте зобов'язання” (підозрюваний обіцяє являтися в органи розслідування), “особиста порука” (інша особа ручається за підозрюваного), “застава”, “домашній арешт”, і в останню чергу — “утримання під вартою”.

Також скорішому розгляду справи сприятиме можливість судового розгляду в режимі відеоконференції, який дозволяє новий документ.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта