На що мають право учасники бойових дій. Повний перелік

01.04.2015 14:43 Влада
Відповідно до чинного законодавства, учасники бойових дій мають право на безкоштовні ліки, зубопротезування та санаторно-курортне лікування.

Окрім цього, для них передбачено пільги на сплату житлово-комунальних послуг.

Так, учасники бойових дій мають право й на знижку в 75 % на квартирну плату. Із розрахунку 21 кв. м загальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у приміщенні і також має право на пільгу, та додатково 10,5 кв. м на родину. Але є тонкощі. Не всі прописані у квартирі особи належать до кола сім’ї пільговика. Пільга поширюється лише на чоловіка або дружину учасника бойових дій, неповнолітніх дітей, утриманців і батьків, що досягли непрацездатного віку.

Знижку в 75 % учасники бойових дій мають і на сплату комунальних послуг. Умови такі ж самі, що й у попередньому пункті. Але якщо сім’я пільговика складається виключно з непрацездатних осіб, то знижка на опалювання розраховується на подвійний розмір площі – 42 кв. м на кожну особу та 21 кв. м на сім’ю. Якщо ж родина проживає в будинку без центрального опалення, то 75-відсоткова знижка надається на вартість палива.

Також учасники бойових дій можуть оформити пільгу на позачергове користування всіма послугами зв’язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата в розмірі 20 % від основних тарифів вартості та 50 % – додаткових робіт). Абонементна плата за користування телефоном складає 50 % від затверджених тарифів.

Окрім цього, демобілізовані з АТО мають право на безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів. А ще вони можуть один раз на два роки безкоштовно або один раз на рік зі знижкою 50 % їздити (туди й назад) залізничним, водним, повітряним і міжміським автомобільним транспортом.

Учасникам бойових дій сплачується допомога по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи. Також ця категорія громадян має переважне право на залишення на роботі в разі скороченні штату та на працевлаштування в разі ліквідації підприємства.
Важливим пунктом у законодавстві є звільнення мобілізованих бійців на період служби від сплати штрафів, пені за невиконання зобов’язань перед різноманітними установами та відсотків за користування кредитом.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" № 37 від 28.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта