Насильство над дітьми в сім'ї. На Харківщині зафіксували понад сто випадків за дев'ять місяців

21.11.2012 10:59 Влада
У 13-літнього Дмитра батько випиває у вихідні.

Як перехилить чарку, починає допитуватись у сина: «Ти мене поважаєш? А за що?» Син мовчить. Батько: «А, так ти мене не поважаєш?» З’ясування стосунків продовжуються годинами, вимотавши сина морально, чоловік береться за ремінь.

Застосування сили: побої, ляпаси, стусани, завдавання опіків, брутальне хапання, жбурляння в людину предметів, смикання за волосся або його виривання, заламування рук, позбавлення нормальних умов життя, що може призвести до порушень фізичного і психічного стану, – визначається Законом як фізичне насильство.

Найчастіше таке системне поводження, за словами Наталії Сухорукової, зустрічається у родинах, що опинились у складних життєвих обставинах. На обліку в підрозділах кримінальної міліції у справах дітей на сьогодні перебуває 1 356 таких сімей, у них виховуються 2 339 дітей.

– Це родини, у яких батьки зловживають алкогольними напоями або є наркоманами й витрачають сімейні кошти на задоволення своїх особистих потреб. Такі дії призводять до скрутного матеріального становища, і, як наслідок, у таких сім’ях ображають і б’ють дітей, – повідомляє в. о. начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України у Харківській області Вікторія Стеценко.

За 9 місяців цього року відділ зафіксував 111 фактів насильства над неповнолітніми у сім’ї, з боку дітей зафіксовано 37 таких випадків. Як каже оперуповноважений відділу Костянтин Шеремет, подібні правопорушення караються Адміністративним кодексом.

– Це порушення за ст. 1732 «Насильство у родині». Скоюють його в основному члени родини першої, другої і третьої категорій, які проживають разом, – пояснює міліціонер.

– Такі порушення караються адміністративним арештом до 15 діб, виноситься офіційне попередження і штраф від трьох до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, виправні роботи до одного місяця. Якщо вчинено тілесні ушкодження, це вже карається статтями Кримінального кодексу. Але в минулому році таких справ було порушено не більше шести-семи.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №138 від 17.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта