Наскільки реально військовим, що повернулися з АТО, скористатися пільгами у Харкові

01.04.2015 10:48 Влада
23 пункти – на таку кількість пільг можуть розраховувати учасники бойових дій.

Обов’язковою умовою для їх оформлення є наявність на руках посвідчення учасника бойових дій (УБД).

А от, приміром, військовий лікар Олександр Калій, який брав участь у деблокуванні Донецького аеропорту та тричі був поранений під час бойових дій, уже впродовж кількох місяців не може отримати відповідного статусу.

– Частина, в якій я проходив службу, не надала повного пакета документів. Коли намагаюсь якусь пільгу оформити, усі вимагають посвідчення УБД. У мене троє дітей, я навіть їм безплатне харчування в садочку оформити не можу, – розповідає боєць.

Але й наявність посвідчення учасника бойових дій не завжди гарантує можливість скористатися всіма пільгами. Деякі з них поки існують переважно на папері. Наприклад, забезпечення житлом.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасники бойових дій мають право на першочергове забезпечення жилою площею та відведенням земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва тощо. А бійці, що дістали поранення, контузію або каліцтво під час служби, забезпечуються житлом протягом двох років з дня взяття на квартирний облік. Та в багатьох випадках ця норма не працює, бо громади не мають вільного комунального житла в такій кількості.

– Президент дав доручення в тому числі й Мінсоцполітики розробити порядок забезпечення житлом військових, які в результаті бойових дій у зоні АТО втратили нижні кінцівки. Але на сьогодні порядку виконання цього завдання ще немає, – констатує директор Департаменту соцзахисту ХОДА Тетяна Бабенко.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №37 від 28.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта