Низку підривів боєприпасів проведуть у військовій частині під Харковом

22.03.2013 07:02 Влада
http://www.arms-expo.ru http://www.arms-expo.ru
У військовій частині А 0829, що у Лозовій, найближчі півроку планують вичистити територію від боєприпасів.

Перша цьогорічна зміна зі 150 піротехніків Держслужби з надзвичайних ситуацій приїхала на арсенал на початку тижня, а 21 березня вони вже зайшли на технічну територію, розповідають кореспонденти ТРК Сігма.

Сапери мають знешкодити снаряди на ділянці у 47 гектарів. Це останній шматок 250-гектарного арсеналу, який не встигли очистити за два попередні роки, з початку дії програми ліквідації.

За словами начальника Служби цивільного захисту у Лозівському районі Володимира Тертишного, технологія очищення залишається тією ж: розкидані боєприпаси збиратимуть і сортуватимуть. Те, що не можна вивезти, підриватимуть на місці.

- Мінімальний буде вплив на навколишнє середовище, але підриви, звісно, будуть. Основна ж робота — це утилізація боєприпасів. Утилізація таким способом — контрольованого підриву. Здаватися буде територія, яка являтиме собою чисте поле, - говорить головний надзвичайник Лозівщини.

Групи саперів мінятимуться кожні 28 днів. Відповідно до цьогорічного наказу Держслужби з надзвичайних ситуацій, до середини серпня піротехніки повинні повністю очистити техтериторію від розкиданих снарядів і підірвати те, що не можна переміщувати. А з кінця літа і до кінця жовтня вони підриватимуть інші невивезені боєприпаси. Тоді ж на технічній території розберуть вже непотрібні будівлі.

- Там є ціла мережа: сюди під'їзні шляхи прокладені, цехи, склади, виробничі і допоміжні різноманітні приміщення. Там цілий комплекс. Воно ж все залишилось на місці, його лише треба демонтувати, бо воно у неробочому стані, - пояснює Володимир Тертишний.

Ґрунт на техтериторії перевіряють до метрової глибини. Водночас, дати гарантію, що у землі не залишиться випадковий снаряд, ніхто не може, говорить начальник цивільного захисту Лозівщини. Однак, щойно піротехніки завершать роботи, ліквідують і саму військову частину А 0829. І усю її колишню територію віддадуть місту. Вже воно вирішуватиме, що тут буде далі.

Джерело: SigmaTV
Автор: Администратор сайта