Нові ліміти на «комуналку». Пільговиків взяли під контроль

04.09.2014 07:25 Влада
zolausa.info zolausa.info
Урядовці вирішили переглянути норми споживання комунальних послуг пільговиками, вважаючи їх завищеними.

 Тож із 1 жовтня мають запрацювати нові правила, які народилися із потреб економії.

Якими будуть вони: вищими чи нижчими за існуючі, поки що не відомо, адже офіційний текст відповідного документа досі не оприлюднено. Однак із жовтня, обіцяють у Кабміні, набуде чинності постанова Уряду, що започаткує єдиний підхід до визначення норм споживання послуг житлово-комунального господарства для громадян, які потребують державної підтримки. Документ розроблено з метою впровадження системи економічно і соціально обґрунтованих нормативів споживання з подальшим використанням їх при визначенні розмірів державної соціальної підтримки, зокрема субсидії.

– Сьогодні в Україні для розрахунку розміру соціальної державної допомоги та для оплати населенням послуг житлово-комунального господарства, у разі відсутності квартирних засобів обліку, використовуються норми споживання, які не відповідають реальному обсягу споживання і у більшості випадків є завищеними, – зазначив віце-прем’єр-міністр України – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

За його словами, Мінрегіоном та експертами проекту USAID проведено наукове статистично-аналітичне дослідження споживання комунальних послуг та стану забезпечення житловою площею соціально незахищених громадян України. Таким чином, Постановою буде визначено соціальні нормативи, що базуються на основі даних фактичного споживання послуг особами, які користуються житловими субсидіями в Україні.

– Сьогодні «спожитий» за старими нормами, але не спожитий у реальності населенням, газ банально розкрадається. У свою чергу держава, компенсуючи соціально незахищеній категорії населення різницю у підвищенні тарифів, теж витрачає більше коштів на компенсатори. Ми маємо зруйнувати цю сумнівну схему, – зазначив Володимир Гройсман.

Так, за проектом постанови КМУ, передбачається встановити такі соцнормативи користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії:

1) для централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання):
у разі користування централізованим опаленням  – 0,0548 Гкал на 1 кв. м опалюваної площі на місяць в опалювальний період;
у разі використання природного газу для індивідуального опалення – 7 куб. м природного газу на 1 кв. м опалюваної площі;
у разі використання електричної енергії для індивідуального опалення – 65 кВт·год на 1 кв. м;
2) користування послугами з централізованого постачання холодної води – 2,4 куб. м на одну особу на місяць за наявності централізованого постачання гарячої води, та 4 куб. м на одну особу на місяць за відсутності такого;
3) користування послугами з централізованого постачання гарячої води – 1,6 куб. метра на одну особу на місяць;
4) користування послугами з централізованого водовідведення – 4 куб. м на одну особу на місяць;
5) користування послугами з газопостачання:
за наявності газової плити (до 31 грудня 2017 року) – 9,8 куб. м на одну особу на місяць;
за наявності газової плити (з 1 січня 2018мроку) – 6 куб. м на одну особу на місяць;
за наявності газової плити та газового водонагрівального приладу (до 31 грудня 2015 року) – 23,6 куб. м на одну особу на місяць;
за наявності газової плити та газового водонагрівального приладу (з 1 січня 2016 року) – 18 куб. м на одну особу на місяць.

Максим Грек, матеріал з газети "Слобідський край" №106 від 04.09.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта