Чи готова Харківщина оборонятися. Коментар військового експерта

06.04.2015 13:14 Влада
http://mignews.com.ua http://mignews.com.ua
До 20 квітня в області мають здати один взводно-опорний пункт і приступити до будівництва ще трьох-чотирьох об'єктів. Такі темпи роботи військові експерти називають занадто повільними.

За дорученням голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна, в регіоні почалося будівництво захисних споруд першої-третьої лінії оборони. Перша лінія оборони знаходиться на кордоні, а до третьої входять об'єкти у безпосередній близькості до Харкова.

- Зараз триває будівництво одного взводно-опорного пункту, який планують завершити протягом декількох тижнів до 20 квітня. Також невдовзі розпочнеться будівництво ще трьох-чотирьох таких пунктів на найбільш важливих напрямках, - розповів т.в.о. військового комісара Харківської області Юрій Калгушкін. - Ці об'єкти будуть відповідати всім вимогам фортифікаційних споруд. Під час їх проектування враховувалися зауваження інженерів, які були в зоні АТО. Доходило аж до вибору марки бетону.

Взводно-опорні пункти являтимуть собою споруди довжиною приблизно 500 м і глибиною - 450 м. У разі загрози вони повинні будуть створити перешкоду на шляху противника, щоб українські військові підрозділи мали час підготуватися і прийняти основний удар на себе. До речі, минулого року в рамках посилення першої та другої лінії оборони в області були побудовані 27 опорних пунктів, в основному на кордоні з Російською Федерацією.

Як би там не було, але наразі військові експерти нічого втішного про організацію оборони області сказати не можуть. За словами полковника запасу, у минулому начальника Управління миротворчих операцій Об'єднаного оперативного командування ЗСУ Олександра Заливи, організація оборони області знаходиться на початковій стадії, а тих кроків, які здійснюються, недостатньо.

- Минулого тижня ми проїхали майже через всю Харківську область: Ізюмський, Вовчанський, Лозівський, Сахновщинський, Красноградський, Богодухівський, Дергачівський райони. На жаль, ситуація на сьогодні не дуже оптимістична. Ніде ми не побачили ні готовності рубежів, ні польового заповнення військ, - сказав Олександр Залива. - Красиво намальовані війська на папері і правильно оформлені документи, ще не означають реальну підготовленість рубежі для виконання конкретних завдань.

На думку Олександра Заливи, наразі оборона Харківщини організована в кращому випадку на 20 %. При чому ситуація невтішна майже у всіх районах області.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта